Arrenca la Ruta del Xató amb un mapa per descobrir l’oferta turístia del Gran Penedès

0
1636
Jaume Martí, president de la Ruta del Xató, i Oriol Castro, nou ambaixador de la temporada 2017-2018.

El Museu Deu va acollir dilluns la presentació d’una nova edició, i ja en van 21, de la Ruta del Xató, una iniciativa que pretén promocionar un dels plats més tradicionals de la cuina penedesenca, el xató, un producte amb més de 100 anys d’història que segueix plenament vigent en les cartes dels restaurants.

La Ruta s’acompanyarà enguany d’un mapa del Gran Penedès que, a banda de tots els restaurants adherits que oferiran xató, permetrà descobrir l’àmplia oferta turística que presenta el territori. En total, més de 200 propostes d’oci, cultura, natura, platja, enoturisme, festes, museus, senderisme i altres activitats per gaudir en parella, amics o en família. I és que, tal  com va subratllar el nou president de la Ruta, Jaume Martí, “amb l’excusa del xató, donem visibilitat a un territori ple d’atractius com el carnaval, l’expressió cultural més característica de les nostres festes, els castellers, l’essència de la unió d’un poble, o Pau Casals, la màxima representació musical del Gran Penedès”.

La Ruta arrencarà aquest diumenge amb el Festival del Xató a Vilanova i seguirà amb la Xatonada popular del Vendrell (4 de febrer), la Setmana del xató de Sitges (del 8 al 14 de març), la Festa del Xató de Vilafranca (25 de febrer) i la Xatonada popular de Calafell (11 de març).

Durant l'acte de presentació de la Ruta del Xató es van poder degustar les diferents varietats de xató existents al Gran Penedès.
Durant l’acte de presentació de la Ruta del Xató es van poder degustar les diferents varietats de xató existents al Gran Penedès.

Durant aquests cinc mesos, cada vegada que un client demani xató a un restaurant acreditat, rebrà un petit cofre que pot tenir un premi amagat. Des de nits d’hotel fins a menús de xató, vins de la DO Penedès així com obsequis dels patrocinadors de la Ruta: Grup Ferré, que comercialitza una salsa de xató, i Forns Enric, que ha proposat un pa de crosta cruixent i de molla humida i elàstica ideal per escurar bé el plat. A més, se celebrarà la tercera edició del Xató Tapa, que permetrà tastar les millors tapes creatives d’autor, elaborades amb xató.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i la regidora de Cultura, Festes i Turisme, Eva Serramià van acomiadar l’acte destacant l’encert de convertir un plat que presenta diferències en cadascuna de les cinc localitats que en reclamen la paternitat “en un instrument de promoció turística conjunta de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf”.

Oriol Castro, nou ambaixador 

L’acte va servir també per presentar el nou ambaixador de la Ruta del Xató, Oriol Castro, que agafarà el relleu al també xef Marc Gascons.

Afincat a Sitges, Castro és l’hereu d’una nissaga del bo i millor de la gastronomia creativa del país inspirat per la genialitat de cuines com La Torre del Remei, Via Venetto o Jean Luc Figuera. El 1998 es va convertir en el màxim responsable, juntament amb Ferran i Albert Adrià, de l’equip creatiu de El Bulli, dedicant gran part de la seva feina a la investigació i desenvolupament de nous plats. Després del seu tancament, el 2012 va obrir Compartir a Cadaqués i més endavant Disfrutar a Barcelona, que en només un any ha aconseguit una estrella Michelin.

Durant l’acte, Castro va fer públic que està elaborant  una salsa de xató particular, inspirada amb les cinc receptes del territori, per poder degustar als seus restaurants.

FER UN COMENTARI