Aquest any no passaran els Reis d’Orient

0
149

Per què aquest any no passaran els Reis d’Orient, es preguntarà algun lector amb sorpresa? La pregunta no deixa de ser una curiositat banal, però el que li dona veritable força és el “cuquet” pel saber i la recerca del “per què”; però anem per parts.

Entre els infants és bastant comú escoltar una i altra vegada que pregunten “per què?”. Aquesta habilitat forma part merescudament del seu desenvolupament, i no deixa de ser l’avantsala de la investigació, la creació i una comunió interior i experimentació, com a futur baluard de la nostra societat.

Tenir criteri equival a la presa de consciència d’una decisió adoptada; la facultat de buscar el perquè de les coses ens ajuda a formar-nos i confeccionar un criteri molt més ampli i elaborat del que passa prop nostre; això demostra la facultat d’aquests infants per l’acció de saber. I pregunto: Per què les guerres, les injustícies polítiques i socials en què estem immersos? Per què la violència de gènere, els accidents i la falta d’amor al proïsme? Per què la manca de la lectura i l’interès per l’aprenentatge? Per què?

L’escola de la vida ha de ser com un autèntic laboratori d’oportunitats i preguntes en què el veritable saber fregui amb els perquè de les coses. Les preguntes, per molt banals que siguin, aporten sentit al desenvolupament del nostre criteri i a més aporten i consoliden un criteri personal en la nostra targeta d’identitat, és a dir, fer del que és banal o quotidià alguna cosa interessant, crucial i capaç de motivar el diàleg i l’aproximació d’una tasca innovadora.

Per què no passaran els Reis Mags, aquest any 2018? Perquè ja han passat el 6 de gener, i no tornaran fins l’any que ve. Bon any. Per pensar.

Ramon Caba Robletto
Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI