Arrenca la celebració del bicentenari del naixement de Milà i Fontanals

0
361

Vilafranca commemorarà diumenge el segon centenari del naixement de Manuel Milà i Fontanals, una de les figures més rellevants de la cultura catalana del segle XIX i dels estudis de filologia romànica a l’Europa del seu temps, a la vegada que patriarca indiscutible de la Renaixença catalana. L’acte, que tindrà lloc a les 12 del migdia davant del Monument de Manuel Milà i Fontanals a la rambla de Sant Francesc, consistirà en una ofrena floral i un petit concert a càrrec de l’alumnat de l’Escola de Música Mª Dolors Calvet. 

Aquest acte forma part d’un conjunt de celebracions i activitats culturals que es desenvoluparan en els propers mesos, la més destacada de les quals serà l’aparició del primer volum de l’edició crítica definitiva de l’obra completa de Milà, publicació que impulsa l’Institut d’Estudis Catalans sota la direcció del Dr., Manuel Jorba.

Milà i Fontanals va estudiar la poesia trobadoresca occitana i dels trobadors catalans, va donar les primeres referències de la novel·la cavalleresca Curial e Guelfa, va treballar la poesia èpica castellana i va realitzar els primers estudis sobre el Cantar de Mio Cid. Patriarca dels folkloristes de casa nostra, va aplegar una part d’aquest patrimoni, en especial les cançons populars. També va editar estudis sobre teoria estètica i literària, sobre la llengua catalana i les seves variants dialectals i va tirar endavant un projecte d’ortografia catalana.

FER UN COMENTARI