L’any 2014 Marinada, Grup d’Autoajuda per a dones amb càncer de mama, ovaris o matriu, va posar en marxa un banc de perruques solidàries, dirigit a malaltes de càncer que pateixen la caiguda del cabell a causa dels tractaments oncològics.

Tal com explica M. Angustias Dorador, presidenta de l’entitat, l’objectiu de la iniciativa és facilitar perruques gratuïtament donat l’elevat cost que tenen al mercat, que oscil·la entre els 400 i els 1.000 euros en funció de si són de cabell sintètic, natural o combinades.

El Banc compta actualment amb una cinquantena de perruques fruit de donacions de pacients que han superat la malaltia i que, per tant, ja no les necessiten. Quan arriben a l’entitat, aquesta s’encarrega d’higienitzar-les en una perruqueria professional, UNNE, que hi col·labora altruistament desinfectant-les, netejant-les, retocant-les i posant-les a punt per la nova usuària. N’hi ha de tots els models i colors.

Per accedir a aquest servei cal demanar cita al telèfon 672 243 984. “Normalment acudeixen a nosaltres entre la primera i la segona quimioteràpia, que és quan comença a caure el cabell. És un moment molt traumàtic perquè és quan prens consciència real de la malaltia. Pots veure el càncer”, explica Dorador. “Com que nosaltres ja hem passat prèviament per aquesta experiència, podem explicar les nostres vivències personals i això ajuda a afrontar millor aquest trànsit i a disminuir l’impacte emocional associat”.

Algunes prefereixen una perruca que s’ajusti al seu estil original. D’altres, en canvi, aprofiten l’ocasió per fer un canvi de look total. Perquè el procés sigui el menys traumàtic possible, des de l’associació també es programen tallers de maquillatge i assessoria d’imatge.

13 anys fent costat a dones amb càncer

L’associació Marinada va ser creada fa 13 anys per un grup de dones que havien patit un càncer i que es van fixar com a repte fer costat a altres dones acabades de diagnosticar per acompanyar-les en tot el procés. Durant la malaltia, però també un cop superada perquè puguin refer la seva vida.

Actualment compta amb una cinquantena de sòcies que es reuneixen cada dimecres, de 6 a 8 de la tarda al Centre Cívic La Geltrú, on realitzen diverses activitats.  Una de les que gaudeix de major concurrència és el curs “Rumb a la teva salut”, on es fomenta l’escola activa mitjançant sessions temàtiques al voltant de qüestions tan diverses com la relaxació i la respiració, l’exercici físic, l’alimentació, la comunicació assertiva, la gestió de pors i l’estrès o la sexualitat. L’objectiu? adquirir eines per fer més suportable les conseqüències d’una malaltia crònica que deixa seqüeles amb les quals s’ha de conviure.

FER UN COMENTARI