Biografia del primer alcalde d’Olèrdola elegit per sufragi universal

0
350

Dins dels actes de les festes d’hivern de Moja, dijous de la setmana que ve es presentarà al Local Nou el llibre Josep Raventós i Valldosera. Alcalde d’Olèrdola i el context republicà, escrit pel Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu i editat per l’Ateneu Mogenc, amb el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola. En les seves pàgines es repassa la vida i l’acció política del primer alcalde del municipi escollit per sufragi universal durant la Segona República. El pròleg és obra de Lluís Puig, conseller de cultura de la Generalitat cessat en aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Josep Sesma, un dels integrants del Grup de Recerca, avança que el llibre té com a eix la figura de Raventós (1886-1941), però situant-lo en el context de l’època en què va viure i fent referència als fets rellevants que hi van tenir lloc, com l’inici de l’enllumenat públic durant el període republicà, la visita a Olèrdola de personalitats com Francesc Macià o bé els mètodes de renovació pedagògica aplicats durant la República.

Raventós va ser president de la Societat Cultural “L’Amistat” de Sant Pere Molanta, va estar vinculat al republicanisme federal radical, va ser dirigent de la Unió de Rabassaires al municipi, va ser escollit alcalde per ERC al 1931 i reelegit per sufragi universal al 1934; i va morir a l’exili francès. En un acte d’homenatge realitzat el passat 17 de juny, es va descobrir al barri de Can Torres un monòlit amb una placa. A més, l’Ajuntament ha penjat una foto seva al saló de sessions.

FER UN COMENTARI