Carles Belda i Sanjosex obren avui divendres el 37è FIMPT

0
386
La Boban Markovic Orkestar, cap de cartell del festival, actuarà dissabte a mitjanit a la plaça del Port.

Vilanova acull aquest cap de setmana la 37a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT). Una edició que es reafirma i es presenta com la del rellançament d’un festival que després d’uns anys difícils vol tornar a l’esplendor de temps passats.

L’augment del pressupost, que en un any ha passat dels 50.000 als 90.000 euros, ha permès presentar un cartell de primer nivell encapçalat per un artista de luxe, el llegendari mestre de la trompeta Boban Markovic, considerat un dels màxims exponents de la música balcànica. Acompanyat per una poderosa banda de dotze músics, delectarà al públic amb una proposta que es defineix pel seu propi llinatge gitano i que beu d’altres horitzons musicals estretament relacionats amb les tradicions sèrbies i romaneses.

El trio Monsieur Doumani, que portarà a Vilanova músiques tradicionals xipriotes, i la banda Papa Orbe y los Turpiales Sabaneros, que aproparà al caràcter festiu de la costa nord de Colòmbia, completen el caràcter internacional d’un festival que també aposta per la música tradicional feta al nostre país. Carles Belda i Sanjosex seran els encarregats d’inaugurar avui divendres el FIMPT. I ho faran amb Càntut, un projecte que recupera cançons i músiques dels avis i àvies de les comarques de Girona que pervivien tan sols en la tradició oral.

Pujaran també a l’escenari Jordi Molina, que amb la seva tenora lidera un conjunt que transporta la música d’arrel a les estètiques actuals, el cantaor Pep “Botifarra” i la Spanish Brass, amb una proposta que combina la riquesa melòdica dels “pals” del cant d’estil amb el llenguatge contemporani cambrístic, i Inxa Brass Band, una jove formació vilanovina basada en els instruments de doble canya.

La representació estatal del festival arriba de la mà de Ràdio Cos, que transmeten amb convicció la seva manera d’entendre la música d’arrel galega, i el folklorista Eliseo Parra qui, acompanyat en format quintet, seduirà el públic amb els seus fandangos, rondenyes, guajiras i bulerías.

Homenatge a Pere Tàpias

En la seva 37a edició, el FIMPT vol dedicar un sentit homenatge a la persona i trajectòria musical de Pere Tàpias. I ho farà en dos moments importants del festival: la inauguració i la cloenda. Carles Sanjosé i Carles Belda obriran el festival amb la seva versió del “Passeig del Carme”, mentre que el darrer dia, l’Ajuntament i la revista Enderrock han organitzat un espectacle en què dotze artistes de l’escena catalana, la meitat vilanovins, faran un repàs per la història musical del cantautor, versionant els seus temes.

Consulteu els horaris i emplaçaments de cada actuació a l’Agenda de La Fura.

FER UN COMENTARI