Carrer de l’1 d’octubre

0
182

Aquesta va ser la proposta que ERC va fer al Ple Municipal passat (a través d’un prec) perquè l’Ajuntament posés aquest nom a un carrer o a una plaça de la vila, traslladant així una petició que ens arriba de diferents veïns i veïnes de la vila, que ens sembla molt encertada i que volem que sigui una realitat. Perquè el dia 1 d’octubre és una data que no oblidarem mai. És el dia que a Catalunya més de dos milions de persones van sortir al carrer a votar i a defensar la democràcia, a exercir el seu dret a decidir.

A Vilafranca, 14.717 vots van ser dipositats a les urnes; unes urnes que van ser custodiades i defensades durant hores i hores per centenars de vilafranquins, per veïns i veïnes de tots els barris i de totes les edats. No havíem vist en els darrers anys un moviment tan transversal i empoderat com el que durant aquell cap de setmana va sorgir de centenars de cases i carrers per donar veu al poble i defensar els drets democràtics que tant ens han costat aconseguir.

En contraposició, també va ser el dia en què l’Estat espanyol va utilitzar la violència salvatge contra el poble per aturar el referèndum i imposar-se per la via de la força i de la por a la voluntat de la ciutadania.

És de justícia posar aquest nom a un carrer o una plaça per fer un reconeixement i un agraïment a totes les persones que van fer possible el referèndum i que van ser les protagonistes d’aquest acte de sobirania popular i de dignitat tan gran. L’1 d’octubre és un patrimoni social i cívic que no es pot oblidar, una data històrica per a Vilafranca i per al país. I per això volem que formi part dels nostres carrers i de les nostres places i del nostre patrimoni col·lectiu.

Mònica Hill i Giménez
Portaveu d’ERC a Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI