La carretera de Vilafranca a Sant Martí, entre les deu més perilloses de Catalunya

0
637

Nou trams de carreteres de la vegueria del Penedès apareixen en l’estudi d’avaluació europeu de carreteres EuroRAP, que a Catalunya es fa amb la participació del RACC, el Servei Català de Trànsit, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

L’estudi té en compte els accidents greus i mortals dels darrers dos anys. A partir d’aquí s’han seleccionat 427 trams que complien els tres mateixos requeriments: tenir una circulació superior a 5.000 vehicles/dia, haver-hi hagut almenys un accident amb morts o ferits greus en els últims dos anys i tenir una longitud superior a 5 km. D’aquest filtratge se n’ha obtingut una selecció de 213 trams, nou dels quals transcorren per la vegueria. En funció dels resultats obtinguts, s’ha avaluat el risc en quatre paràmetres diferents: molt alt, alt, mitjà, baix i molt baix.

Nou trams penedesencs

Entre les deu primeres carreteres amb risc més alt d’accidentalitat hi ha la BP-2121 en el tram de nou quilometres entre Vilafranca i Sant Martí Sarroca. També és considerat de risc alt la C-51 entre el Vendrell i Valls.

La resta de trams inclosos en el llistat de la vegueria són de risc baix i els encapçala la C-31 entre el Vendrell i Cunit, seguida pel tram de 9,5 km de la BP-2151 entre Sant Sadurní i Sant Pere de Riudebitlles. La C-15 també és considerada de risc mitjà en dos trams diferents: entre Puigdàlber i Vilanova del Camí (9,5 km) i el de Vilanova i la Geltrú a Puigdàlber. Els segueix els 20,4 km de la C-32 compresos entre Vilanova i Sitges, la C-243a entre Sant Sadurní i Vilafranca, o bé un tram de l’AP-7 de 39,5 km que transcorre en bona part pel Baix Penedès entre l’enllaç Vilafranca Nord i Altafulla.

El risc de la calçada única

A Catalunya, es dona el cas que els deu trams de més risc d’accident són vies convencionals de calçada única. La demarcació amb més quilòmetres de risc “molt alt” és Girona (20%), seguida de prop per Barcelona (18%) i el tram de carretera BP-1471 de l’Arrabassada entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès és el de més risc del país.

FER UN COMENTARI