Els sotasignats hem sigut alcaldes socialistes de les nostres viles i ciutats. No deixarem mai les nostres conviccions socialistes malgrat que ja no estem a la primera línia política ni pertanyem al PSC, partit al qual vam fer donació, al servei de Catalunya, de molts anys de la nostra vida. Som socialistes avui com ja n’érem en els moments de la conquesta i la consolidació de les llibertats civils i polítiques inherents a la democràcia; de la incorporació del país a Europa i de la fonamentació, des del municipalisme, d’una Catalunya orientada al progrés en pau, llibertat, igualtat i respecte als drets humans.

Des de la nostra posició sobiranista que ens diferencia, professem consideració sincera al PSC i molt respecte als vostres alcaldes i alcaldesses: no és debades que compartim amb vosaltres una part no pas petita de les nostres conviccions polítiques.

Per això, des de la consideració, el respecte i la ideologia que –si més no en bona part– ens és comuna, et demanem que el PSC, essent com és el principal partit socialista de Catalunya, no doni suport intel·lectual ni polític a la prohibició del referèndum de l’1 d’octubre i a les restriccions de les llibertats públiques que comporta; que no involucri l’ideari socialista en la persecució policial i judicial de parlamentaris, governants, activistes, professionals i mitjans de comunicació que l’impulsen o li donen suport en el context d’un moviment ciutadà massiu, pacífic i democràtic.

Et demanem que el PSC no doni suport, ni per activa ni per passiva, als procediments administratius i judicials que poden desembocar en penes de presó, inhabilitació, sancions econòmiques o confiscació de béns per als partidaris d’una causa que –encara que no compartiu– és plenament congruent amb els drets humans, com n’és, sense dubte, promoure la determinació per mitjans democràtics de la voluntat ciutadana respecte a la pertinença a Espanya o, alternativament, el veïnatge amb Espanya; causa que, d’altra banda, havia format part explícitament dels objectius polítics del PSC.

Et demanem, finalment, que –com condemnem nosaltres públicament qualsevol reprovable pressió que rebin als alcaldes i alcaldesses del PSC– el partit que encapçales condemni sense atenuants la laminació de les llibertats civils i polítiques que perpetren els poders de l’Estat en la repressió envers els organitzadors i col·laboradors voluntaris del referèndum de l’1 d’octubre. Et demanem que mantingueu l’ideari socialista català ben lluny de capteniments que poden merèixer el judici negatiu dels tribunals internacionals i de drets humans, i que el poseu, sisplau, a resguard de la reprovació de la història.

Sixte Moral, exalcalde de Vilanova i la Geltrú
Jordi Serra, exalcalde de Sitges
Àlex Jover, exalcalde de Sant Llorenç d’Hortons
Ramon Creixell, exalcalde de Sant Quintí de Mediona

FER UN COMENTARI