CCOO ha advertit aquesta setmana que convocarà jornades de vaga durant la verema si les dues patronals del cava, Institut del Cava i Pimecava, no accepten incorporar un augment de sous al nou conveni. Antonio Domínguez, portaveu de CCOO a la mesa negociadora del conveni de vins escumosos i del cava, ha assegurat que és una mesura de força que “no agrada als treballadors” però ha dit que “no queda més remei”. Els representants sindicals reclamen un augment salarial del 3,5%, mentre que lamenten que la proposta de les patronals és apujar-los un 1%, amb una part variable.

Domínguez ha assenyalat que el sector viu una època de “recuperació” tant al mercat intern com a les exportacions. Una situació, reivindica, que s’hauria de reflectir en el nou conveni. “Els treballadors ja ens hem estret el cinturó”, ha afirmat Domínguez, defensant que els 2.400 empleats a qui afecta el conveni del cava i els escumosos- en queden fora Freixenet i Codorniu perquè tenen regulació pròpia- mereixen l’augment reclamat.

Domínguez ha criticat la proposta de les patronals d’incrementar el salari un 1% i ha assegurat que els empresaris també volen retirar dos plusos econòmics que ara cobren els treballadors més antics per evitar que els puguin reclamar els empleats incorporats els últims anys. “Si retiren aquests plusos i només ens apugen l’1%, a efectes pràctics el sou quedarà congelat”, ha afegit.

CCOO ha detallat que les patronals també volen crear una bossa de 100 hores flexibles, de manera que les empreses puguin modular l’horari dels treballadors en funció de l’època de l’any. El sindicat, però, s’hi nega en rodó: “Ho estan demanant per demanar, perquè sempre que hi ha més volum de feina perquè arriba la verema o la campanya de Nadal, es troben solucions i acords sense tenir aquesta bossa d’hores”, s’ha exclamat Domínguez.

CCOO, que representa el 85% dels treballadors del sector, s’ha marcat el 21 de juny com a data clau per decidir si convoca aturades, en funció del resultat de la reunió amb les patronals prevista per aquell dia. A part de la vaga, també estudia la convocatòria de manifestacions a l’octubre amb motiu del Cavatast, com ja va passar fa tres anys, quan la inauguració va estar marcada per una forta escridassada a les autoritats empresarials i polítiques. 

FER UN COMENTARI