Diumenge passat més d’un centenar de persones van participar en la marxa a peu per la via verda que uneix El Vendrell i Sant Salvador. Caminaven per denunciar els múltiples episodis de violència masclista que han patit diferents dones al llarg d’aquest vial i, a la vegada, reclamar a l’ajuntament que prengui mesures per evitar que passin.

Els fets que denuncien es remunten a finals d’any, quan una noia va patir un intent de violació en aquest camí. Al cap de poques setmanes, un exhibicionista que es masturbava a plena llum del dia va demanar a dues noies que passejaven que li fessin una fel·lació.

Resposta tèbia de l’Ajuntament

Davant aquests fets, el grup de noies que organitzen el taller d’autodefensa i que s’estan constituint com l’Assemblea Feminista del Baix Penedès, van assistir al ple de gener per preguntar a l’equip de govern, en el torn de precs i preguntes, si tenien coneixement d’aquests fets i quines mesures pensaven prendre al respecte. “La resposta va ser molt descafeïnada, no ens van concretar cap mesura i això ens va indignar” explica Míriam Redondo, de l’Assemblea Feminista.  Per això van convocar una assemblea oberta al Centre Cívic l’Estació  on hi van assistir una vintena de dones de diferents col·lectius. Allà es van tractar els fets ocorreguts a la via verda, però també molts d’altres que es donen pels carrers de la vila (voyeurs, comentaris masclistes,   assetjament, etc.). D’allà en va sorgir la idea d’organitzar la marxa a peu de diumenge que van encapçalar amb una pancarta on es podia llegir el lema “Volem ser lliures i no valentes”.

A l’inici de la marxa va assistir-hi el regidor de Seguretat Ciutadana, Ferran Trilla, que va anunciar que l’Ajuntament començaria a treballar per activar protocols per identificar i posar solució als intents d’agressió sexual. Tot i això, Mireia Redondo explica que el regidor no va adreçar-se a cap de les dones organitzadores per comunicar-los-hi res i que totes les converses que el consistori ha tingut amb elles han estat de caràcter informal. “Van trucar per telèfon a una de les organitzadores i li van comentar que havien posat dispositius de paisà a la via verda, però que no havien detectat res. Però és que la qüestió no és posar patrulles de paisà, sinó anar més lluny; nosaltres demanem mesures molt més àmplies: protocols, plans de prevenció, sensibilització…” conclou Redondo.

FER UN COMENTARI