La Cooperativa ArqueoVitis, en col·laboració amb la Ciutadella Ibèrica, ha presentat avui en roda de premsa una nova activitat enfocada a la projecció del patrimoni vitivinícola. La iniciativa consisteix en una ruta amb bus privat (la Ruta dels Orígens del Vi) que marida l’arqueologia amb el vi i el patrimoni cultural del territori penedesenc, i està programada pel proper 22 de setembre.

És una proposta pionera, que parteix de la voluntat dels arqueòlegs per construir una experiència més completa al voltant del vi i els seus orígens, sobretot des de l’època dels fenicis (al segle VII aC) fins l’època romana (al segle III dC), cosa que englobaria els primers 1.000 anys de la història de la vinya i el vi a la zona.

El programa d’activitats inclou visites a jaciments arqueològics, tastos i maridatges amb productes locals i experiències vitivinícoles en primera persona. Així, la jornada començaria al centre d’interpretació de la DO Vinífera, on el Daniel López explicaria els inicis dels cultius de la vinya al territori. Per a López, el Penedès és “la zona més potencial en la recerca dels orígens del vi en clau arqueològica”, i opina que gràcies als descobriments dels últims anys s’ha reconegut “el valor afegit del territori i els seus productes”.

La primera parada de la ruta inclourà una verema per als assistents, que experimentaran com es feia en època dels ibers. Seguidament els participants visitaran la Font de la Canya i gaudiran d’un maridatge de vins i formatges a càrrec de l’escriptor Lluís Tolosa.

La segona parada serà el celler Avgvstvs Forvm, on es farà una visita, un tast de vinagres i finalment es celebrarà un dinar al Restaurant Eusebio amb gastronomia ibèrica, on s’han evitat els aliments diacrònics com les patates o els pebrots i només s’han utilitzat els aliments documentats en jaciments ibers. Malgrat això, el menú es modificaria per a aquelles persones amb al·lèrgies o intoleràncies.

La darrera parada abans de tornar a Avinyonet serà la Ciutadella Ibèrica de Calafell, on es farà una visita centrada en l’expansió i consolidació de la vinya i el vi i també es podrà participar en una trepitjada del raïm collit prèviament a la verema del matí i en un tast de vins dolços i fruits secs, conduït també per Tolosa.

La jornada comptarà amb les aportacions de López, Tolosa i Ruth Troyano, periodista especialitzada en enoturisme. També es podrà visitar la darrera excavació d’ArqueoVitis, que va començar ahir i finalitzarà el 10 d’octubre.

Hi ha 25 places i el preu de totes les experiències és de 145 euros. El tiquet es pot adquirir a la pàgina web d’enoturisme.

FER UN COMENTARI