El cabirol s’estén per tot el Penedès

3
12919
foto: Jordi Casals.

La població de cabirols “residents” a les comarques penedesenques no para de créixer. Se’n van començar a veure fa una dotzena d’anys, procedents de muntanyes com les de Montserrat o el Montmell, segons informen els agents rurals, i cada vegada n’hi ha més que es van estenent pel territori. Actualment, el DARP en té comptabilitzats 400 a l’Alt Penedès (187 femelles, 172 mascles, 26 cabrits i 15 indeterminats) i 261 al Baix Penedès (119 mascles, 119 femelles i 23 cabrits), amb un total de 661. L’any passat n’eren 600, per tant, el creixement anual és del 10%.

Els agents rurals expliquen que el cabirol és un animal que busca un territori per viure, proper a torrents i rieres, i quan el troba, s’hi queda. Però la següent generació també haurà de buscar el seu propi territori i, per tant, l’espècie s’anirà estenent. Així, enguany se n’han vist no només a les muntanyes altes, com Mediona i Pontons, on és habitual, sinó també cap a Sant Sadurní, els Monjos o Santa Fe, entre altres.

El Diari Oficial de la Generalitat va publicar dilluns els períodes en els quals es donen llicències de caça, també al Penedès, en funció de la població que hi hagi a cada acotat i a petició de les societats de caçadors. Enguany els mascles es poden caçar (sempre amb permís explícit i per un nombre determinat de cabirols segons el cens) entre el 8 d’abril i el 12 d’agost, del 2 de setembre al 28 d’octubre es podran caçar ambdós gèneres, i les femelles, del 6 de gener al 24 de febrer de 2019.

Segons l’Associació d’Estudis Científics i Culturals de Mediona, el cabirol (Capreolus capreolus) és un animal que s’allunya d’on hi ha moviment de persones: viu amagat al bosc i surt a camp obert al crepuscle per menjar herba, fulles d’arbustos, arbres baixos, baies i brots tendres. Per tant, ajuda a netejar el bosc. No creix gaire: no passa de 76 centímetres i pot pesar entre 15 i 30 kg. El mascle té banyes petites de tres puntes que muden cada any a principis d’hivern i acaben de créixer quan comença la primavera. El pelatge és marró-vermellós durant l’estiu i es torna grisenc a l’hivern, alhora que apareix una taca blanca sobre la gropa. Emet un so semblant a un lladruc.

3 COMENTARIS

  1. Per que punyetes han de estar aquest salvatges amb escopetes ( anomenats caçadors) matant tot animal que viu??
    Que estem al segle XXI!!!! Us entereu??

FER UN COMENTARI