El trencament entre PDeCAT i PSC porta cua

0
310
Gemma Sànchez. ACN

El trencament del pacte de govern sociovergent a Vilanova pot tenir conseqüències imprevisibles d’aquí a finals de legislatura. L’alcaldessa, Neus Lloveras, s’enfronta a un darrer any de mandat encapçalant un govern de minoria pírrica (només té el 16% dels regidors del Ple). El més probable, tenint en compte l’aritmètica, és que acabi així, ja que els partits d’esquerres feia temps que li demanaven que trenqués amb el PSC i li garantien estabilitat fins a finals de legislatura, però també hi ha –amb més ganes que força real– qui planteja que és el moment de fer un canvi.

Decisió electoralista

Això sí, tothom coincideix en l’anàlisi: la decisió del PDeCAT és electoralista. No van trencar quan més pressió tenien, quan el PSC va donar suport entusiasta a la suspensió de l’autonomia a Catalunya; quan van començar els presos polítics i els exiliats; quan l’alcaldessa Neus Lloveras era presidenta de l’AMI; quan l’ANC i també els partits d’esquerra de l’oposició li ho demanaven, i ho fa ara, mig any després i quan només en queda un per a unes eleccions en què el PDeCAT haurà de foguejar nou candidat i, per tant, els socialistes com a socis de govern li feien ombra.

Alleugerida, però trista

Lloveras va trencar formalment el pacte dijous de la setmana passada al vespre, i l’endemà divendres donava explicacions públiques. “Som incapaços de treballar al govern amb persones que formen part d’un partit que ara està deixant de banda valors bàsics que no podem oblidar”, deia l’alcaldessa, que va prendre la decisió, afirma, quan els diputats del PSC van girar l’esquena als familiars dels polítics presos al Ple del Parlament del 24 de març. Lloveras va dir que la decisió l’entristia, perquè havia tingut sintonia total amb els regidors socialistes al llarg dels tres anys en què havien compartit govern, però que se sentia “alleugerida”.

També va dir que el mateix dijous els havia ofert un ultimàtum als cinc regidors socialistes: deixar el partit. “Amb les persones podíem continuar, però no amb el partit”. Però ho van refusar i, per tant, els va fer fora del govern. Amb tot, Lloveras no parla de trencament. En diu “reorganització”.

Irresponsabilitat

El fins ara primer tinent d’alcalde, Juan Luis Ruiz (PSC), ha qualificat la decisió de Lloveras “d’irresponsable” per la dificultat de governar amb només quatre dels 25 regidors del plenari. Va parlar de “motivació electoralista” perquè quan mig any enrere hi havia hagut “una pressió brutal per trencar el pacte”, no ho va fer, i perquè no s’havia incomplert cap acord de programa de govern. Ruiz també va admetre que no s’esperava la decisió del PDeCAT i en relació a la proposta de quedar-se al govern però sortint del PSC, va afirmar que anava acompanyada de la possibilitat que els quatre regidors del PDeCAT també deixessin el seu partit. El PSC ni ho va contemplar.

Més estètica que res

La CUP afirma que el trencament és “una concessió estètica amb fins electoralistes”, ja que quan va començar la repressió “van preferir protegir la sociovergència”. Amb tot, constata que actualment hi ha una majoria republicana de 17 regidors i s’ofereix a “escoltar amb generositat i respondre amb valentia” d’aquí a finals de mandat.

Garantir l’estabilitat

ERC es referma en la seva oferta de garantir l’estabilitat del govern, tot i adonar-se que el PDeCAT ha posat “per davant els interessos partidistes a les necessitats” de la ciutat: “mantenim la mà estesa per firmar part d’un govern de concentració democràtica”.

Buscar una alternativa

Som VNG reclama aprofitar el trencament per crear un govern nou a Vilanova i “passar pàgina a la sociovergència”; una alternativa que només seria possible si els quatre regidors del PDeCAT dimitissin i facilitessin que els nous regidors del partit votessin una moció de censura de la CUP-ERC-Som VNG. També els regidors no adscrits (ex-UDC) Ariadna Llorens i David Montes creuen que per dignitat haurien d’haver trencat després de l’1-O i s’ofereixen per a un govern alternatiu en què creu que no hi ha de ser ni el PDeCAT ni el PSC.

Mala decisió

ICV, en canvi, valora el trencament negativament i fa una crida al tripartit d’esquerres a garantir la governabilitat. El PP, finalment, qualifica la decisió de Lloveras “d’irresponsable i electoralista”.

FER UN COMENTARI