Els Enemics dels llibres (II)

0
144

Per Sant Jordi de 2017 vaig escriure en aquest setmanari un article sobre “Els enemics dels llibres”, en què assenyalava els quatre enemics naturals dels llibres: foc, aigua, aire/gas i terra/pols, ampliant-se amb diversos animalons microscòpics, rosegadors i plagues, arnes o cucs, que amenacen la conservació dels llibres. No obstant això, el major enemic dels llibres és la ignorància i el fanatisme.

La ignorància n’és el principal i en poso un exemple quotidià i alarmant: la utilització de WhatsApp. Podem observar la gran quantitat de persones de totes les edats pendents d’aquests missatges de forma addicta. No sé si pel fet de ser una aplicació gratuïta tendim a desprestigiar la seva veritable utilitat funcional. És evident que utilitzant WhatsApp practiquem la “lectura”, però vam quedar atrapats en una espiral ascendent en el consum dels “lladres de temps” d’aquest segle XXI.

Michael Ende descriu perfectament aquesta metàfora al llibre Momo. Una nena que sap escoltar i desitja ajudar la gent a humanitzar les seves vides, sobretot quan els homes grisos decideixen apoderar-se d’un dels béns més preuats de les persones: el seu temps, “perquè el temps és vida i la vida resideix al cor”.

Resumint: cal establir el que és imprescindible i rebutjar el que és superficial, és a dir, deixar de ser esclaus d’hàbits nefastos i de la divulgació de burles, i apreciar el nostre preciós entorn i el temps present.

Sant Jordi 2018 ha de ser l’avantsala de l’hàbit de la lectura, cultivant el noble art del criteri i la tertúlia, per poder comprendre altres pobles, idees, principis, costums. Bon Sant Jordi 2018.
Per pensar.

Ramon Caba Robletto
Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI