Després d’anys defensant que se soterrés la línia elèctrica que primer la Generalitat i després Fecsa Endesa preveia passar de forma aèria per davant de Saifores, l’Ajuntament ha aconseguit que l’empresa i els promotors acceptin passar-la per sota terra. “Estem molt contents perquè si hagués tirat endavant la proposta inicial, s’hagués hipotecat el futur del nucli de Saifores”, explica l’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach.

L’any 2006 la Generalitat va presentar un projecte que preveia portar llum des de Castellet i la Gornal fins a La Bisbal per abastir els polígons industrials. L’Ajuntament de Banyeres des d’un primer moment va demanar que se soterrés el tram de 650 metres que passava per Saifores, però la Generalitat no va atendre la demanda i el 2015 va notificar a l’alcaldessa del moment que les línies serien aèries. Quan l’actual alcalde, Amadeu Benach, va prendre-li el relleu va adonar-se que el projecte tenia mancances i errades i va negar-se a executar les actes d’expropiació i a concedir les llicències d’obres.

El que ha fet l’Ajuntament durant aquest temps ha estat presentar un projecte de soterrament dels 650 metres que passen per davant de Saifores i aconseguir que la Generalitat reconsiderés la seva postura i validés la proposta. Ho ha hagut de fer a contrarellotge, ja que la intenció de Fecsa Endesa era tirar endavant amb la proposta aèria i, en un futur, si la Generalitat li requeria, soterrar els 650 metres.

Per aconseguir que d’entrada Fecsa passés la línia per sota terra per davant de Saifores, l’Ajuntament va reunir-se amb els promotors i propietaris del polígon per explicar-los que la proposta de l’elèctrica tindria un cost de 200.000 euros. “Era fer per després desfer i tornar a fer, era cremar 200.000 euros a la foguera” comenta Benach. Finalment, els propietaris van accedir a soterrar els 650 metres i l’Ajuntament es farà càrrec d’un 10% de l’obra.

FER UN COMENTARI