El govern de Sant Pere de Ribes vol rebaixar un 4% l’IBI per compensar l’augment sobrevingut l’any passat

0
229

El govern socialista portarà al ple del 17 d’octubre la seva proposta d’ordenances fiscals per al 2018. Tal com ha explicat aquesta setmana el regidor de Règim Intern, Fran Perona, la voluntat és no apujar els impostos i taxes municipals per tercer any consecutiu. Un compromís, ha recordat, “adquirit a principis de legislatura i que es mantindrà fins que la població no es recuperi dels efectes de la crisi econòmica”. “Dades com la taxa d’atur, superior a la mitjana catalana, o la forta demanda de serveis socials justifiquen una nova congelació”, ha insistit el regidor, que ha subratllat que aquesta és possible gràcies al sanejament de les arques municipals.

Descompte del 4% en l’IBI
Fidels a aquesta voluntat, la proposta per al 2018 contempla rebaixar un 4% l’IBI per compensar l’increment, també del 4%, que l’Ajuntament s’ha vist obligat a aplicar aquest 2017 per qüestions administratives. Concretament per l’augment del coeficient cadastral que va decretar el govern de l’Estat el mes de desembre, quan les ordenances ja estaven aprovades. Així, doncs, els 300.000 euros ingressats de forma sobrevinguda en concepte d’IBI es retronaran als ciutadans en forma de rebaixa en el rebut.

95% de deducció de l’IBI per a pisos socials
A banda d’aquesta reducció, les ordenances del 2018 consolidaran les bonificacions introduïdes el 2016 i el 2017 orientades a oferir una fiscalitat més justa, premiar les accions mediambientals i incentivar l’ocupació. També s’està treballant per introduir-ne de noves com una deducció de l’IBI, que podria arribar a ser del 95%, per a pisos que es destinin a lloguer assequible a través de la borsa d’habitatge social, i aplicar altres millores, adaptacions o actualitzacions. Entre elles, preus públics més atractius a l’Espai Blau, amb quotes més econòmiques per a famílies monoparentals i altres col·lectius, o un descompte del 90% en la taxa de plusvàlua per situacions sensibles com la mort d’un cònjuge.

Sessions participatives
Després de mantenir diverses reunions amb els diferents grups de l’oposició, alguns dels quals ja han fet arribar les seves propostes, aquesta propera setmana tindran lloc dues sessions participatives per recollir l’opinió de la ciutadania. Seran dimecres al centre cívic l’Espai de les Roquetes i dijous a El Local de Ribes, ambdós dies a les set de la tarda. Perona ha animat a la ciutadania a fer arribar els seus suggeriments, recalcant que els impostos i taxes serveixen per sufragar entre el 70 i el 80% de les despeses municipals.

FER UN COMENTARI