Gran varietat d’estils en la música tradicional del FIMPT 2018

0
1136

Del 15 al 17 de juny tindrà lloc a Vilanova la 38a edició del reconegut Festival Internacional de Música Popular i Tradicional, que com és habitud s’obre a gran varietat d’estils sonors i combina grups novells amb altres de més consolidats. El pressupost no és per tirar coets (85.000 euros), però de mica en mica torna a agafar embranzida, malgrat les sentències judicials que condicionen “l’excés” de decibels dins el nucli urbà pel que “alguns consideren soroll”, ha dit la regidora de Cultura vilanovina, Blanca Albà.

L’escenari principal serà la plaça del Port, prou allunyada de les cases, i el cap de cartell, Kepa Junkera, que presentarà el seu disc Fok. Però hi haurà molt més. L’obertura del festival al Teatre Principal anirà a càrrec de Carles Cases, que incorporarà dins el seu espectacle de música espiritual negra la seva versió d’El passeig del Carme, de Pere Tàpias, himne del FIMPT. El mateix vespre portaran la seva rumba a la plaça del Port Muchacho & los sobrinos i al vespre hi actuaran el colombià Puerto Candelaria,

Del dissabte, a banda de la música folk de Kepa Junkera, en destaquen la cercavila pel centre d’Els Francolins, que toca música de cobla amb flabiols i instruments de metall; i la cobla gamberra dels Biflats, a mitjanit a la plaça del Port. Per diumenge quedaran la fira de luthier i Firasac (plaça Font i Gumà), l’estrena mundial d’una producció catalano-polonesa amb Manu Sabaté i Janusz Prusinowski, a la plaça de la Vila, per acabar el festival al mateix indret amb la música tradicional gallega d’Os d’Abaixo.

El director artístic del FIMPT, Jordi Paulí, explica que si la cobla té molt de pes al festival és perquè “és una formació que en els darrers anys s’ha espavilat dins la música tradicional, fusionant-la amb altres estils i instruments; ara la majoria de cobles tenen projectes amb grups de pop” i no només “toquen sardanes i acompanyen esbarts”.

FER UN COMENTARI