Diumenge al matí a la riera de Llitrà, al camí que uneix la Zona Esportiva de Vilafranca amb la casa de planters de Pacs, les aigües brollaven de color grisenc. La pudor que emetien feien difícil apropar-se a l’indret. La situació es va denunciar al Agents Rurals i a l’Agència Catalana de l’Aigua.

La conca del Foix pateix una pressió demogràfica, industrial i agrícola molt important que el fa un dels rius més contaminats de Catalunya. L’estudi que fa anualment la Diputació de Barcelona el defineix com “una conca amb una qualitat ecològica majoritàriament baixa”.

A la riera de Llitrà, a tocar del municipi de Santa Margarida i els Monjos, s’aboquen les aigües residuals de la depuradora de tretze municipis penedesencs, esdevenint la principal aportació –i durant molts mesos l’única- que rep el riu des dels Monjos fins al pantà. Al Foix s’incorporen moltes més sals, nitrits, nitrats i fosfats dels que els organismes aquàtics poden suportar. Si no es millora la qualitat de l’aigua de la depuradora i no es controlen els abocaments, és impossible que millori la qualitat de les aigües del riu Foix.

ERC de SMiMonjos proposa una distribució de la depuració d’aigües residuals al llarg de tota la conca, habilitant més depuradores distribuïdes per les poblacions de la conca i la reobertura de les existents actualment aturades. Això permetria una millor depuració i una major dilució dels contaminants.

ERC de Santa Margarida i els Monjos

FER UN COMENTARI