Hobbes al segle XXI

0
362

L’home és un llop per a l’home. Ho va dir el filòsof anglès Thomas Hobbes al segle XVII. Han passat quatre centúries, l’educació s’ha universalitzat, la cultura és a l’abast de tothom, el pensament s’obre a totes les branques del coneixement i, tanmateix, aquella màxima continua tan vigent com antany. Més vigent que mai.

Ho hem tornat a veure aquesta setmana amb el drama dels africans/asiàtics que intentaven travessar el Mediterrani en pasteres des de Líbia fins a Itàlia, a la recerca del Dorado europeu, i pràcticament els han negat fins i tot el dret al rescat. L’ONG Open Arms treballa només amb la idea d’intentar salvar vides –20.000 vides salvades en quasi dos anys. Ho fa i la seva tripulació ho paga amb l’acusació d’organització criminal i de tràfic de persones perquè no va lliurar els nàufrags a les patrulleres líbies, que hauria estat tant com tornar-los a les màfies que els van enredar. I la fi del seu somni daurat. El retorn a l’inframon.

L’home és un llop per a l’home. El drama de les llanxes a la deriva, carregades de desplaçats en alta mar, és només la punta de l’iceberg del drama dels refugiats. Persones que fugen de la fam, de la guerra, de la misèria, de detencions per raons polítics, i que els europeus tractem com a empestats. Perquè són diferents. Perquè tenim por que ens trenquin el nostre món de cristall. Perquè no tenim cor. Perquè no tenim memòria d’on venim. Si travessen el Mare Mortum, els esperen els camps de refugiats. Cru hivern, gana, fred, oblit. L’escriptora vilanovina Mercè Foradada ho retrata perfectament a la segona part de la seva novel·la tot just acabada de sortir del forn, Perles cultivades.

L’home és un llop per a l’home. També a casa nostra. Forn té tuberculosi. Renuncia al seu dret de ser diputat, però no hi ha humanitat. Sap massa coses; de l’1-O, també del 17-A. I a les presons de la gran Castilla hi cap tothom. Si convé, dos milions de persones.

A més, renunciats Puigdemont i Sánchez, tampoc Turull agrada a Llarena, que ràpidament el cita a declarar i amenaça de presó, com també a Forcadell, Romeva, Rull, Dolors Bassa i Marta Rovira. L’Estat rabiós no té intenció d’afluixar. Gens ni mica. No hi ha justícia. No hi ha democràcia. L’home és un llop per a l’home.

FER UN COMENTARI