Al setembre deL 2017 hi haurà el referèndum per a la creació d’una república catalana. I si no es guanya, és que no s’han fet bé les coses. No és fàcil lluitar contra el poder establert i mediàtic de l’Estat espanyol. L’estratègia, per tant, ha de ser molt clara. Una gran estratègia en el procés assegura una gran unitat entre tots els partits sobiranistes. Hi ha incertesa sobre com es podrà organitzar el referèndum, sobre totes les accions judicials i polítiques que ja està practicant l’Estat espanyol, subratllant el cinisme que té l’Estat espanyol en anunciar l’inici d’un nou diàleg amb Catalunya. Cinisme que poden llegir els lectors de La Vanguardia o El Periódico, analitzant com aquests diaris estan manipulant la realitat com si fossin diaris de Madrid. El diàleg espanyol sempre és el mateix. Persecució de polítics catalans per tenir unes idees concretes. Aquest és el diàleg. Feixisme espanyol constitucional judicial.

A part del boicot que acabaran fomentant els partits espanyolistes (amb el dubte de Podemos-Comuns), tenim la incertesa del resultat. Els referèndums no es guanyen. Es perden per qualsevol circumstància desconeguda pels grans estadistes de l’opinió. Recordeu el manifest dels bancs espanyols dies abans de les eleccions del 27-S? Hi ha molta teoria i poc coneixement de què està passant. Per aquest motiu, molts governs no fomenten la participació ciutadana. El referèndum per la secessió d’Escòcia, el referèndum per la pau de Colòmbia, el referèndum britànic per la permanència a la Unió Europea o el referèndum d’Itàlia per la nova Constitució han generat resultats sorprenents. Per no parlar de la burla que va suposar la consulta de l’Ajuntament de Tortosa sobre el monument feixista. La por, en molts casos, sempre acaba determinant el resultat final d’un referèndum.

Què estan fent el Parlament de Catalunya i les institucions democràtiques catalanes per guanyar el referèndum? O és que només el volen convocar perquè els catalans som així? Quin debat s’està fent per crear aquest estat? Què estan fent els partits sobiranistes per guanyar el referèndum? Per tant, res de reflexions a posteriori. No vull imaginar-me els grans analistes, els grans politòlegs, argumentant els motius de per què un dia Catalunya va votar que no volia un estat independent. Per tant, a pencar una mica!

FER UN COMENTARI