La ideologia de Guimerà, en un Seminari al Vendrell

0
375

El Vendrell acollirà el 2 de juny la tercera edició del Seminari dedicat a Àngel Guimerà, que enguany se centrarà en el seu pensament i ideologia, després que l’any passat ho fes en la música i en fa dos, en l’obra Maria Rosa. Com en les edicions anteriors, les ponències es publicaran en un llibre, que estarà disponible a les persones que vulguin estudiar Guimerà.

Els ponents del Seminari que se celebrarà a l’auditori del Tívoli, amb assistència gratuïta i obert a tothom, són Enric Gallén, que presentarà el llibre Guimerà i la música; Giovanni C. Cattini, que abordarà el tema dels inicis del catalanisme polític de finals del segle XIX i principis del XX; l’historiador i periodista Joan Esculies, que tractarà sobre “El teatre patriòtic de Guimerà”; i Xavier Vall i Solaz, que explicarà la implicació de l’autor en la I Guerra Mundial i el seu antibel·licisme.

També es farà una lectura dramatitzada a càrrec de l’actor Pep Cruz del monòleg Mestre Oleguer (de Guimerà), i a la tarda es farà al Museu Guimerà un recital de poemes de l’autor contra les injustícies del segle de Barcelona durant la Guerra de Successió i reivindicant la pau en el marc de la Gran Guerra, a càrrec de Janet Riambau, Joan Gibert (veus) i Jordi Moliné (guitarra).

El Shakespeare català
La regidora de Cultura Eva Serramià considera que amb aquest seminari anual l’Ajuntament contribueix a donar a conèixer “la figura de Guimerà, que estava poc reconeguda i que alguns diuen que va ser el Shakespeare català”.

Abans del seminari al Vendrell s’hi organitzaran també altres actes al voltant de l’autor nascut el 6 de maig de 1845 a Tenerife, i que va arribar amb 8-9 anys al Vendrell, on va aprendre la que seria la seva llengua literària. Avui divendres es projectarà al Tívoli en versió original subtitulada la pel·lícula Maria Rosa, de Cecil B De Mille; diumenge, coincidint amb el seu 173è aniversari, es clourà l’exposició al museu “L’aventura nord-americana de Maria Rosa de Guimerà”, que el dramaturg té a la capital del Baix Penedès i també es farà un itinerari literari i una visita guiada a l’equipament. Finalment, el 19 de maig el vilanoví David Puertas hi farà la xerrada Una visita musical per a una vida teatral. D’altra banda, dissabte passat es va representarà al Teatre vendrellenc una producció del TNC, Sol, solet, text poc conegut de Guimerà.

FER UN COMENTARI