La campanya “Jo també vull ser diable!” del col·lectiu feminista del Penedès La Ruda va ser portada al ple que l’Ajuntament del Vendrell celebrava ahir al vespre. El grup municipal Som Poble-CUP-Poble Actiu va presentar una moció amb l’objectiu de rebutjar la prohibició d’entrada de les dones al Ball de diables de l’Arboç, proposta que la CUP municipal de l’Arboç ja havia intentat prèviament a l’Ajuntament arbocenc rebent una resposta negativa, a causa del vot de qualitat de l’alcalde Joan Sans (PSC), que va votar-hi en contra.

Al Vendrell, però, la situació va ser totalment diferent: amb els 11 vots a favor de Sí Se Puede, Esquerra Republicana, Som Poble-CUP-Poble Actiu, Plataforma per Catalunya i Ciudadanos, les 8 abstencions del PSC i el PDeCat i els 2 vots en contra del Partit Popular, l’Ajuntament va decidir donar suport a la campanya feminista i impedir les futures actuacions del Ball de diables de l’Arboç a la ciutat.

Malgrat els estatuts del ball no mencionin la prohibició, tant el grup Som Poble-CUP-Poble Actiu com les membres de La Ruda consideren que és una norma no escrita que cal eradicar.

La campanya, que La Ruda dirigia en uns inicis als balls centenaris de l’Arboç i també de Sant Quintí, ha rebut 150 adhesions i ha aconseguit portar el debat sobre el masclisme existent a la cultura popular a diferents ens municipals i entitats. El Ball de diables de Sant Quintí, que va reunir-se amb el col·lectiu feminista, va publicar un comunicat on exposava que sí que permeten l’entrada a les dones i per aquest motiu les rudes van decidir retirar-los de la campanya. Malgrat això, el sistema d’accés al ball dels quintinencs no afavoreix la possible entrada de les dones que es trobin en llista d’espera, i les feministes estan instant els diables a firmar el manifest per reforçar el seu compromís.

Tot i així, el posicionament públic de Sant Quintí segueix sent molt distant al del Ball de l’Arboç, que ni s’ha reunit amb el col·lectiu promotor de la campanya ni ha fet cap posicionament públic a favor del feminisme.

Masclisme i tradició

La base de la campanya, “la tradició no és excusa” continua sent vigent mesos després del seu llançament. De fet, al ple del Vendrell es va generar un debat on alguns dels arguments contraris a la moció de Som Poble-CUP-Poble Actiu s’emparaven en el manteniment de la tradició en justificació del masclisme present.

La moció que va acabar resultant aprovada, però, no veta només els diables de l’Arboç: es fa extensiva a qualsevol grup “que discrimini per raó de sexe, gènere, ètnia o condició a l’hora de poder participar en aquests”. D’aquesta manera l’Ajuntament no convidarà ni contractarà cap grup discriminatori ni en facilitarà els permisos d’actuació en cas que ho demani una altra entitat vendrellenca.

(Fotografia: El Ball de diables de l’Arboç i el Drac Badalot en una actuació a l’Hospitalet de Llobregat // Diables de l’Arboç)

FER UN COMENTARI