L’escola Ginesta de Vilanova, contra la pèrdua d’una línia de P3 i dels ajuts a la diversitat

0
2290
Festa de fi de curs de l'escola Ginesta, de Vilanova.

L’AMPA de l’escola del Tacó ha desenterrat la destral de guerra davant la retallada de recursos que vaticina per al curs vinent, que tindrà com a conseqüència, al seu parer, una pèrdua de qualitat educativa. El motiu és doble: per una banda, la disminució de preinscripcions escolars per al curs que ve comportarà la pèrdua d’una de les dues línies de P3; per altra banda, i sense que una cosa sigui conseqüència de l’altra, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha decidit retirar-li la qualificació (i els recursos) com a Centre d’Alta Complexitat. I això podria tenir relació directa amb menys professors, la pèrdua de la sisena hora o els desdoblaments de grups.

Una única línia de P3
L’escola Ginesta ha tingut habitualment una inscripció baixa. Amb tot, amb les segones opcions, n’hi havia prou per omplir aquesta segona línia. Enguany, però, la preinscripció encara ha sigut més baixa, de 25 alumnes en primera opció, i tenint en compte que la ràtio està en 24-25, l’IMET, seguint les directrius marcades pel Departament d’Ensenyament, ha decidit no mantenir la segona línia per al curs vinent. Segons l’AMPA, si la ràtio a Vilanova hagués estat de 22 alumnes per classe, s’hauria pogut mantenir, perquè s’ompliria amb les segones opcions (14 alumnes, enguany) i amb la matrícula viva. Però no és el cas. Serà l’única escola de la ciutat que perdi una línia al 2017/18.

Barri l’alta complexitat
Més sagnant podria ser encara el cas de la pèrdua del “títol” de Centre d’Alta Complexitat, decisió que l’AMPA qualifica “d’arbitrària”. La cinquantenària escola Ginesta està ubicada al barri del Tacó, on als anys 50-60 hi va arribar molta immigració espanyola (principalment de Múrcia) i més recentment estrangera, atreta pels preus més baixos dels habitatges. És, doncs, un barri amb un nivell socioeconòmic més baix i amb molta immigració. Aquesta diversitat va fer que se li concedís la sisena hora i els recursos pertinents, destinats a gestionar aquesta complexitat. A la pràctica, això comporta 36 hores lectives més, 1,5 professors més, desdoblaments de grups per atendre la diversitat i la disminució d’hores de reforç.

Ara tot això està en perill. Amb tot, l’escola no ha rebut informació sobre què suposarà de facto deixar de ser Centre d’Alta Complexitat. El Decret de Plantilla encara no ha sortit, ni els han dit segur si es quedaran sense sisena hora o no. L’Ajuntament tampoc ho sap.

De moment, l’AMPA ha començat mobilitzacions. Dissabte, en el marc de la festa de final de curs, va fer el primer acte reivindicatiu contra les retallades, amb la participació dels escolars, i va començar a recollir firmes.

FER UN COMENTARI