L’obediència de l’alcalde a les directrius estatals mobilitza el sobiranisme vendrellenc

0
1336
Concentració de protesta a la plaça Vella.

La negativa de l’alcalde del Vendrell Martí Carnicer (PSC) a cedir espais municipals per votar en el referèndum de l’1 d’octubre està derivant en una espiral de mobilització sense parangó en una vila tradicionalment poc independentista, però sí democràtica i sobiranista. En el ple de dimarts el batlle va impedir el debat d’una moció que demanava la cessió de locals l’1-O, i se li van presentar més de 300 persones a peu de plaça, amb estelades, crits, proclames, i la meitat de regidors del Consistori van abandonar la sala.

El mateix dimarts, els regidors de Som Poble-CUP rebien una notificació del batlle que retirava de l’ordre del dia la moció que havien presentat (amb el suport de PDeCAT) i, per tant, ni es debatria ni es votaria. El motiu era que el PP, C’s i la PxC havien demanat un informe a la secretària municipal, que va considerar que el tema era “il·legal”. I Carnicer el va retirar. Ràpidament SP-CUP va presentar al·legacions d’urgència, però els hi van ser desestimades. L’esquerra alternativa argumentava que segons el Reglament Orgànic Municipal, només el grup que presenta una moció té potestat de retirar-la; que en aquest cas, l’informe de la secretària no era vinculant; també adduïa que el Codi Penal no tipifica la convocatòria d’un referèndum com a il·legal; i que debatre i votar la moció té conseqüències polítiques però no obliga l’alcalde a res.

Mitja hora abans del ple, la plaça Vella es va començar a omplir i van poder seguir la sessió per megafonia. L’alcalde va cedir un torn de paraula a cada grup municipal abans del plenari. Josep Marrasé (trànsfuga d’ERC) va ser el primer a retreure al batlle que no cedís locals. Eva Mata (ERC) va despertar els primers aplaudiments de la plaça en demanar-li que atengués a la legalitat catalana en comptes de prendre una “decisió dictada pels partits de la dreta”. Miguel Ángel Cilleruelo (PP) va entomar els primers “buhh!!!” i “fora-fora” de la plaça en dir que calia seguir l’informe de la secretària”.

Rubén Suan (SP-CUP) va subratllar que la decisió d’impedir el debat era “únicament” d’un alcalde a qui “fa por tenir un debat tranquil, pausat, d’intercanvi d’idees”. Després de sentir-se de fons els crits de “dimissió-dimissió”, Suan va recordar a Carnicer que als anys 70 “se saltava les lleis franquistes, que eren la legalitat vigent”, i que fins i tot va ser detingut, perquè “quan una llei és injusta, no és lícit desobeir-la, és necessari”. Òscar Blasco (Sí Se Puede) va dir que la moció no vulnerava la legalitat. Mariluz Ramírez (C’s) va rebre els xiulets de la plaça i crits de “fora-fora” quan va dir que “això és un circ” i va manifestar la “sort de tenir una funcionària i un alcalde que compleixen la llei”. August Armengol (PxC) va parlar de “l’imperi de la llei” i va respondre als crits de “votarem-votarem” amb uns de “no votarem, no votarem, no votarem”.

Els regidors de Som Poble-CUP van portar una urna al plenari.
Els regidors de Som Poble-CUP van portar una urna al plenari.

Finalment, Francesc Trillas (PDeCAT) entén que la secretària actuava “molt coaccionada” però no va acceptar que no es pogués debatre al ple ni que no es pogués votar als locals de sempre. Martí Carnicer (PSC) va tornar a sentir crits de “dimissió” quan es va referir a preservar la legalitat sense pronunciar-se sobre el procés, només impedint el vot en equipaments municipals. També va fer un al·legat al diàleg i a l’equidistància entre el procés i la reacció de l’Estat. I Rafel Gonsálvez va intervenir per dir que s’havia presentat com a independent pel PSC per temes locals, però en aquest cas feia costat als sobiranistes.

Val a dir que tots els regidors de SP-CUP, SSP i PDeCAT havien manifestat la intenció d’abandonar del Ple abans que comencés, com a mostra de rebuig. L’alcalde va impedir la foto d’almenys set regidors marxant (si no se n’hi afegien més) en fer una aturada del ple de vint minuts.

Tot seguit, els sobiranistes van baixar a peu de plaça Vella, mentre que Armengol sortia a provocar al balcó consistorial i el públic s’hi girava d’esquena i li dedicava les invectives de “fora feixistes del Vendrell!” i el cant de “Passiu-bé… i moltes gràcies” que s’havia improvisat davant els escorcolls de la Guàrdia Civil a El Vallenc. Abans dels parlaments hi va haver el moment més emotiu, amb la plaça en silenci, quan per megafonia es va sentir el discurs en anglès de Pau Casals a l’ONU.

Tot seguit, Eva Mata va dir que a Pau Casals “li hauria agradat estar aquí entre nosaltres”. Rubén Suan va repetir que Carnicer “ha passat de córrer davant dels grisos a córrer-hi de la mà, amb el PP, la PxC i C’s”. Eva Serramià (PdeCAT) va dir que “ja no tenim por, votarem i guanyarem”. I Òscar Blasco va voler fer costat a les lluites que es fan al carrer.

Sala de plens mig buida.
Sala de plens mig buida.

Finalment, va tancar l’acte el coordinador local de l’ANC, Josep M. Llasat, paradoxalment l’home designat per Carnicer perquè el rellevés com a alcalde l’any 1994. Llasat va demanar un aplaudiment “pels companys no independentistes que volen votar als locals municipals” i va fer veure que darrere la decisió del batlle de no permetre la moció hi havia el fet que hauria perdut la votació: efectivament, hi havia onze partidaris (dos de SP-CUP, tres del PDeCAT, una d’ERC, dos de SSP, el trànsfuga i els dos independents del PSC) i nou que s’hi oposaven (els tres de C’s, tres de la PxC, dos PP i l’alcalde); el socialista Kenneth Martínez dimarts no va assistir al ple. “Al ple encara hi ha una majoria que estan a favor de la democràcia i per les llibertats de Catalunya”, va concloure Llasat. L’acte es va tancar amb el cant dels Segadors i, tot seguit, es va reprendre el ple, amb tan sols deu dels 21 regidors: tres del PSC, tres de C’s, dos de PxC (Araceli Bundó va haver de marxar per raons personals) i dos del PP.

FER UN COMENTARI