La Mancomunitat s’obre al Baix Penedès i l’Anoia per abastar tota la vegueria

0
825
Alcaldes i regidors dels 33 municipis que formen part de la Mancomunitat Penedès-Garraf, avui dijous en una foto de família al Castell de Castellet. FOTO: ACN

La Mancomunitat Penedès-Garraf ha aprovat aquest dijous, en un ple extraordinari celebrat al castell de Castellet i la Gornal, els nous estatuts de la institució, que posen les bases per poder acollir municipis del Baix Penedès i l’Anoia i abastar així tota la vegueria. L’objectiu, segons ha detallat la presidenta Rosa Huguet, és “seguir creixent” i aconseguir que l’ens “sigui més avantatjós per a tothom”. I és que, tal com ha assegurat, “la incorporació de més municipis permetrà ampliar els recursos econòmics per oferir més serveis i a uns costos encara més rendibles”.

Actualment, la Mancomunitat ja ofereix serveis puntuals a alguns municipis d’aquestes comarques en qüestions com el tractament de residus, però ara confia a incorporar-los com a membres de ple dret. Cunit, l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys són alguns dels ajuntaments que ja han mostrat interès per entrar a formar part de l’ens.

Un altre punt destacat dels nous estatuts, que actualitzen el document fundacional de 1981, és que es reformen les competències i s’incorpora la possibilitat de prestar nous serveis intermunicipals si així ho demanen els consistoris. Per exemple es planteja la possibilitat d’oferir serveis de biblioteca pública, de gestió d’equipaments esportius o serveis funeraris.

Amb aquestes modificacions es pretén fer un pas endavant per redimensionar encara més la Mancomunitat Penedès-Garraf, que és l’ens d’aquestes característiques més gran que existeix actualment a Catalunya, tant en municipis, un total de 33, com en població, 251.695 habitants, i pressupost gestionat, prop de 27 milions d’euros.

Més supervisió interna

D’altra banda, els nous estatus també incorporen més control en la gestió econòmica, amb l’objectiu d’evitar desviaments de diners com el que va detectar la Sindicatura de Comptes l’any 2012 i que va comportar una condemna judicial contra l’ex-tresorera per haver-se apropiat gairebé 66.000 euros. 

Huguet, que va assumir la presidència la tardor del 2015, ha destacat que “la voluntat és que mai torni a passar una desídia com aquella”, si bé ha assegurat que els últims dos anys ja s’han adoptat mesures de supervisió interna que ara han quedat recollides en els nous estatuts.

FER UN COMENTARI