Manifest en defensa del patrimoni industrial de Vilafranca

0
1465

Els qui signem, persones i entitats preocupades pel patrimoni cultural, volem manifestar als nostres representants públics:

Que el patrimoni industrial és un valor cultural.

Que Vilafranca, capital del vi, té com a principal fet diferenciador el món del vi, sector que ha estat i és estratègic pel seu desenvolupament econòmic, social i cultural.

Que les principals mostres de l’arquitectura relacionada amb el món del vi són expressions de patrimoni industrial. Entre els pocs casos d’arquitectura del sector del vi que encara tenim a Vilafranca destaca el conjunt de naus del carrer Comerç, cadascuna amb el seu interès, però en conjunt una mostra unitària excepcional de patrimoni industrial dedicat al comerç del vi.

Que algunes d’aquestes naus podran ser enderrocades per l’aprovació d’un pla urbanístic que impulsa l’Ajuntament de Vilafranca. L’enderroc de part d’aquestes naus malmetria irreversiblement el sentit del conjunt. Enderroc que, malauradament, ja hem de lamentar del Magatzem de vi Campamà, tot i que formava part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Que moltes ciutats o pobles ja han arribat a la conclusió que aquest patrimoni és una oportunitat i no una nosa. Igualada, Terrassa, Mataró, Barcelona, l’Espluga de Francolí o els municipis propers de la conca del Bitlles, entre molts altres, ja fa temps que han aprovat mesures legals i correctores per a protegir aquest patrimoni i impedir que es perdi. Davant d’això és descoratjador constatar com a Vilafranca es pot perdre o malmetre aquest valuós patrimoni.

Per aquestes consideracions demanem a la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, al Consell Comarcal de l’Alt Penedès i a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès:

1.- Revisar el catàleg de bens patrimonials de Vilafranca del Penedès, així com la declaració amb caràcter d’urgència de tots aquests elements d’arquitectura industrial com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL).

2.- Posar en valor aquest patrimoni respectant la unitat de la col·lecció, documentar-lo, dotar-lo de protecció legal per tal que no pugui ser enderrocat, permetre nous usos sempre que siguin respectuosos amb el patrimoni i bonificar i incentivar la seva restauració.

Institut d’Estudis Penedesencs
Acadèmia Tastavins Sant Humbert
Grup de Recerques Històriques (Sant Pere de Riudebitlles)
Bosc Verd
Entitat Cultural Empelt (Guardiola de Font-Rubí)
Centre Excursionista del Penedès
Anna Mongay Monteso (artista)
Raimon Soler Becerro (historiador)
Josep Maria Masachs i Suriol (historiador arxiver)
Jordi Vidal Pla (historiador)
Salvador Campamà Romeu (historiador)
Pep Quelart i Bou (advocat)

FER UN COMENTARI