Martí Gironell guanya el Premi Ramon Llull amb una novel·la inspirada en la vida de Jean Leon

0
208
Martí Gironell. FOTO: ARDUINO VANNUCCHI

L’escriptor i periodista Martí Gironell ha guanyat el premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la La força d’un destí, inspirada en l’apassionant vida de Jean Leon, fundador del celler torrelavitenc que porta el seu nom.

L’autor ha explicat que es va sentir encuriosit per la història de superació del personatge, un emprenedor català, amb orígens càntabres, que va marxar de l’Espanya franquista cap als Estats Units amb l’objectiu de fer fortuna. El seu periple s’inicia a França, on després de diversos intents, aconsegueix embarcar-se com a polissó a la bodega d’un vaixell direcció el seu nou destí. A Nova York es nacionalitza com a ciutadà nord-americà i, a punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, fuig cap a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a conèixer estrelles de cinema com Jeams Dean, amb qui projecta un restaurant. Malgrat la seva mort, obre La Scala, un establiment que es converteix en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb celebrities habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir un servei acurat, Leon torna a Catalunya, on compra uns terrenys a Torrelavit per elaborar el seu propi vi.

Amb aquesta història de pel·lícula, Gironell s’ha fet amb el Premi Ramon Llull que convoca el Grup Planeta i que, amb 60.000 euros, és el més ben dotat de les lletres catalanes. La novel·la, que ha competit amb altres 45 obres originals, es publicarà el 28 de febrer.

FER UN COMENTARI