La Moixiganga de la Geltrú celebra aquest 2017 el 25è aniversari de la seva recuperació i per commemorar aquesta important efemèride ha organitzat un seguit d’actes que al llarg de l’any. Entre els més destacats hi ha l’emblemàtica actuació de Rams, el 9 d’abril, en la qual s’estrenarà el nou vestuari; una actuació conjunta, el 22 d’abril, amb els Bordegassos, el Ball de Valencians i la Muixeranga d’Algemesí, en què hi seran representats tots els antecedents del fet casteller; i una exposició retrospectiva dels 25 anys que es podrà visitar als baixos de la parròquia de Santa Maria de de la Geltrú durant l’abril.

L’acte més espectacular, però, tindrà lloc la nit del 29 de juliol amb una cercavila de la Moixiganga de la Geltrú que culminarà amb la representació de la Contradanza de Cetina (Aragó), un ball centenari que destaca per la seva singularitat. I és que, en lloc de Crist té com a figura principal el Diable, que s’acompanya de balladors coberts amb màscares i equipats amb torxes.

Des de 1832
El Ball de la Moixiganga, que representa escenes de la passió de Jesucrist, havia estat escenificat a Vilanova fa molts anys. Diversos documents constaten la seva existència en el passat. Els primers daten de 1932 i els darrers de 1871. Després d’un intent fallit el 1982, finalment el 1992 es va aconseguir recuperar a partir de la troballa d’una partitura original del ball a l’Arxiu Musical de la parròquia. Des d’aleshores, s’ha mantingut actiu i amb bona salut, tot i que el reconeixement popular ha costat. Actualment compta amb 29 membres, 24 balladors, els quatre que sostenen els ciris i el crist, escenificat des de 1992 per la mateixa persona, en Joan Sanz.

FER UN COMENTARI