Dimarts a la tarda, al pati gòtic del Vinseum, es va presentar en societat la nova entitat Pro Vegueria Penedès (PVP) que, tal com va explicar el seu president, Fèlix Simon, neix amb l’objectiu de vetllar pel correcte desplegament de la demarcació veguerial, integrada pels 72 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i part de l’Anoia.

La nova entitat és hereva de la Plataforma per una Vegueria Pròpia que, després de 12 anys d’existència, s’ha dissolt en considerar acomplerta la finalitat per la qual va ser fundada: la consecució de la vegueria Penedès, un reconeixement aprovat el passat 8 de febrer pel Parlament de Catalunya.

20 de febrer del 2020
La feina, però, no està pas feta. I és que, tal com va recordar el president de la PVP, “si bé el repte d’aconseguir la vegueria s’ha assolit, el seu desplegament està a hores d’ara en suspens”. Segons Simon, la llei estableix tres anys per implantar totalment la llei de vegueries al territori, amb la corresponent descentralització de tots els serveis, el que porta al 20 de febrer del 2020. “D’aquests 36 mesos ja se n’han consumit set i no s’ha fet res, i molt ens temem que en els propers mesos tampoc es faci res”, va comentar Simon, que va insistir en la necessitat de “pressionar perquè els compromisos adquirits per part del Govern es duguin a terme”.

35 socis tres objectius
La nova entitat, que compta actualment amb 35 socis, s’ha fixat tres objectius en els quals centrarà tots els esforços: seguir de forma especial la implementació del Pla Territorial del Penedès per fer-hi propostes de millora durant la redacció, difondre de forma didàctica a les escoles el coneixement de la realitat penedesenca i impulsar la creació d’un Centre d’Interpretació i Promoció del Penedès.

A favor del referèndum
A vigílies de la Diada Nacional, Pro Vegueria Penedès va voler aprofitar la presentació de l’entitat per manifestar públicament el seu suport al dret a decidir. Considera que la legislació de la Unió Europea i el dret internacional avalen el dret d’autodeterminació i que el govern català està legitimat per a aplicar les lleis per aconseguir-la. De fet, l’entitat va convidar a l’acte representants d’Òmnium Cultural i l’ANC de les seixanta seus territorials de les quatre comarques, que hi van assistir per subscriure una declaració a favor del referèndum de l’1-O.

FER UN COMENTARI