El ple aprova per unanimitat una comissió d’investigació sobre el bosquet de Baix-a-Mar

0
187
L’interior d’illa de la finca situada a la rambla Pirelli té una superfície de més de 2.000m2.

El ple de dilluns va aprovar per unanimitat la constitució d’una comissió informativa especial d’investigació sobre el conflicte urbanístic de l’interior d’illa de la finca situada a la rambla Pirelli, número 94, coneguda popularment com el bosquet de Baix-a-Mar. L’objectiu de la comissió, que es reunirà per primer cop al gener amb un representant de cada un dels grups polítics, té per objectiu investigar les decisions que s’han pres en el passat, dirimir-ne responsabilitats en cas de detectar-se irregularitats, analitzar la situació actual i proposar solucions de futur.

La creació d’aquesta comissió es produeix després que, el passat mes de novembre, no prosperés una modificació urbanística  proposada pel govern (PDeCAT i PSC) que pretenia resoldre el conflicte i deixar sense efecte una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2004 que, en cas de no arribar a un acord amb la propietat (l’empresa Ninglée), obliga el consistori a expropiar els terrenys.

La proposta oferia a Ninglée els drets d’edificabilitat en un extrem de la finca i alhora preservar la zona destinada a espai verd públic. Com que no es va aconseguir la majoria suficient del ple, el consistori queda ara pendent que un jurat d’expropiació taxi el valor dels terrenys i determini l’import que haurà de pagar per quedar-se’ls. Una quantitat que podria situar-se al voltant dels 12 milions d’euros i que, per tant, podria hipotecar les finances municipals en els propers anys.

Tot i que la constitució de la comissió d’investigació va ser aprovada per unanimitat, els retrets entre govern i oposició van ser una constant. El regidor d’Urbanisme, Gerard Llobet, va recordar que, “durant aquests dos anys, des del govern hem presentat propostes i solucions per evitar pagar l’expropiació i ordenar l’interior d’illa en benefici de l’interès públic” i va acusar l’oposició que “en tot aquest temps no n’han aportat ni una”. L’oposició, per la seva part, va culpar al govern d’haver gestionat pèssimament l’afer, sense entesa ni amb la propietat ni amb els veïns, i de no haver trobat solucions alternatives que no impliquin edificar en una zona verda.

Antecedents

L’interior d’illa en qüestió és un espai conformat pels patis posteriors de les cases del passeig del Carme. El Pla General de l’any 1981 va preveure que aquest espai fos zona verda pública. L’any 2001, amb la revisió del pla, es va qualificar com a espai lliure interior i, concretament, com a pati no edificable, de manera que malgrat ser una propietat privada aquesta no hi podia construir. Aquest fet va ocasionar que, fa 14 anys, Ninglée interposés i guanyés una sentència que obliga a l’Ajuntament a expropiar aquesta finca en cas de no arribar a un acord amb la propietat.

En els darrers anys el consistori ha presentat diverses propostes d’ordenació i alternatives com permutes de terrenys en altres indrets de la ciutat. Oferiments, però, que no han convençut a Ninglée per les grans expectatives que té dipositades en aquest espai.

FER UN COMENTARI