Potència arqueològica

1
1322

El Penedès som una potència arqueològica. Les cates que les darreres setmanes s’han fet al Puig del Cocodril, davant mateix del castell de Subirats, són una mostra més del potencial històric que té el nostre territori amagat sota terra. Encara no se sap l’abast que pot tenir, perquè al capdavall només s’hi han obert unes rases per veure què s’hi trobava, però segons l’equip que conduïa la prospecció, és prou per deixar anar la imaginació i, a partir dels indicis i del que s’ha destapat, pensar que estem davant d’una troballa excepcional.

El Puig del Cocodril no està sol. Al nostre entorn hi tenim un jaciment al conjunt monumental d’Olèrdola que és seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, com ho són Ullastret o Empúries, entre altres. Tenim La Font de la Canya (Avinyonet), que feia dècades que se sabia que existia i que podia ser important, i que finalment els darrers anys ha eclosionat. Tenim un jaciment de Darró a primera línia de mar de Vilanova; un poblat que permet veure com era la vida quotidiana dels ibers cossetans, però també una part romana que tot just ara es comença a visitar. Tenim la incipient descoberta de la Timba de Santa Bàrbara (Castellet). Tenim les Guàrdies al Vendrell; la reconstrucció de la Ciutadella Ibèrica de Calafell; les restes ibèriques molt ben conservades del Fondo del Roig (Cunit), sota l’autopista Pau Casals. Com també l’Abric Romaní a Capellades o les Masies de Sant Miquel (Banyeres).

Fer un llistat exhaustiu és quasi impossible perquè hi ha molt descobert i encara més per descobrir. Són diverses les circumstàncies que conflueixen en aquesta riquesa arqueològica. El fet de trobar-nos en la zona de pas de la humanitat des de sempre fa que sigui un lloc privilegiat per assentar-s’hi, amb punts alts per dominar el terreny; amb molt de territori natural, verge, que n’afavoreix la conservació.

El Penedès som una potència arqueològica. Ens ho hem de creure. I saber-ne treure profit.