Prohoms de Sant Fèlix, l’entitat creada pels exadministradors de la festa major de Vilafranca

0
2273

Dijous de la setmana passada es va formalitzar la creació d’una entitat nova, que s’ha estat gestant des de passada la festa major de Vilafranca de l’any passat, i que estarà formada únicament i exclusiva per exadministradors de la festa major. El seu nom és Prohoms de Sant Fèlix i els seus objectius generals són bàsicament tres: ser interlocutors amb l’Ajuntament per als temes que facin referència a Sant Fèlix; coordinar el grup d’exadministradors; i assessorar els administradors de torn, si els ho demanen.

 

Grup heterogeni

El grup impulsor és una vintena d’exadministradors de totes les  anyades, per tant molt heterogeni, que va veure la necessitat de coordinar-se en el tema que els uneix: els exadministradors són els únics que poden carregar el sant durant les tres processons de la festa major. És a dir, la seva feina d’organitzar la festa va ser d’un any i ja ha passat, però tenen l’encàrrec de per vida d’ajudar a portar el sant.

 

Amb aquest punt de partida van començar les reunions, informals, amb un grup força nombrós de persones, que a finals d’any passat van fer una convocatòria oberta a tots els exadministradors explicant la idea, i van rebre l’ok. La constitució formal com a entitat (no entitat jurídica), amb els seus estatuts, va ser dijous passat a l’Escorxador, amb la presència d’una cinquantena de persones.

 

La junta fundacional està formada pel grup de treball impulsor, sense presidència ni càrrecs. Aquest grup té l’encàrrec de seguir-ne portant les regnes fins que s’acabi la propera festa major. A partir del 3 de setembre i ja per sempre més, la junta estarà formada per cinc exadministradors, que hauran de ser un de cadascuna de les darreres cinc festes majors.

 

Objectiu: treure-li pes a Sant Fèlix

El primer tema concret i que, de fet, n’ha motivat la creació, és la conveniència d’alleugerir el tabernacle o cadafal que sosté la imatge de Sant Fèlix. Una exadministradora, que es manté en l’anonimat per no agafar cap protagonisme, afirma que portar el sant “és un suplici”. I de fet, cada 31 d’agost costa trobar exadministradors que el vulguin traginar. El sant pesa 53 quilos, el cadafal 51 i els ciris una desena de quilos més. Volen rebaixar el pes de la portadora i, de fet, ja han mantingut reunions amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, que està fent passos per treure-li pes ja de cara a la festa major d’aquest 2017. De moment, està sospesant les diferents opcions que té sobre la taula. En breu en triarà una.

FER UN COMENTARI