Les ocupacions irregulars generen situacions complexes difícils de gestionar per als ajuntaments, que es troben davant d’escenaris on hi entren en joc diversos aspectes com la prohibició legal de l’ocupació, les dificultats per garantir el dret a l’habitatge o els conflictes de convivència veïnals que se’n deriven. Amb la voluntat de facilitar una eina de gestió, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha elaborat un document que recull les actuacions a seguir per tal d’unificar criteris.

Tal com va explicar Joan Rodríguez, cap del servei d’Habitatge del Consell Comarcal, “la problemàtica de les ocupacions irregulars està estretament relacionada amb la quantitat d’habitatges buits”. És per aquest motiu que el primer que cal fer és identificar el nombre d’habitatges buits propietat dels bancs que té cada municipi accedint al registre públic de la Generalitat.

Sobre el procediment d’actuació, Rodríguez, va aclarir que cal diferenciar molt bé el motiu de les ocupacions. En el cas de les persones que hi recorren per necessitat econòmica s’ha de trobar una solució a la seva situació, ja sigui mitjançant la mediació amb la propietat, la regularització de la seva situació a través d’un lloguer social o el reallotjament. En el cas de les ocupacions delinqüencials o ideològiques s’ha de recórrer al desallotjament.

El document també recull els conflictes de convivència que algunes ocupacions generen amb els veïns d’una mateixa comunitat. Per tal de resoldre’ls, el Consell Comarcal contempla posar en marxa un servei de mediació amb el suport de la Diputació de Barcelona.

FER UN COMENTARI