Al novembre farà un any que Zara va anunciar el tancament de la seva botiga a la rambla Principal de Vilanova. Un fet que ha tingut un impacte “negatiu” en la dinàmica comercial de la ciutat i que ara l’Ajuntament vilanoví s’ha proposat revertir a través del programa Locals Vius. Amb aquesta iniciativa, l’equip de govern vol donar “una segona vida” als locals dels principals eixos comercials de la ciutat que han quedat buits.

Actualment, a Vilanova hi ha més de trenta locals que han abaixat la persiana, la qual cosa ha fet reduir l’activitat comercial al municipi. Aquesta xifra ha posat en alerta l’Ajuntament, que ja ha començat a posar fil a l’agulla. “Locals Vius neix amb la voluntat de recuperar l’activitat comercial en establiments sense ús i reactivar el lloguer d’aquestes superfícies”, ha dit a La Fura la regidora de Projecció de Ciutat, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera.

Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Vilanova farà “un rentat de cara” dels locals tancats per atraure possibles empresaris que s’hi vulguin instal·lar. Com que el projecte és molt embrionari, encara no s’ha definit de quina manera es dinamitzaran aquests espais, però Ribera ha avançat que la decisió es prendrà a través d’un procés participatiu. “Potser podem donar vida als locals col·locant-hi figures del bestiari festiu”, suggereix.

Segons Ribera, l’Ajuntament ha mantingut aquests dies una trobada amb diversos agents immobiliaris (API) de la ciutat perquè “facin de pont entre l’administració i els propietaris dels locals buits” i poder engegar la prova pilot abans d’acabar l’any. A hores d’ara ja hi ha quatre propietaris del carrer Caputxins interessats a prendre part del projecte, que s’estendrà més endavant a tot l’eix comercial de Vilanova: rambla Principal, avinguda Francesc Macià, avinguda Cubelles, rambla Samà i carrer Sant Gregori.

Botigues sí, bars no

Un dels objectius de l’Ajuntament és prioritzar l’arribada de noves botigues al centre per aconseguir una oferta equilibrada entre el teixit comercial i l’oferta gastronòmica. “No volem tenir una rambla de només bars i restaurants, volem que hi hagi un equilibri”, ha dit Ribera. L’Ajuntament, de fet, va suspendre temporalment les llicències d’obertura de bars, restaurants i locals d’oci nocturn al centre per encarar la redacció d’un nou Pla Especial d’Usos que ha de resoldre la desproporció entre els sectors.

Revisar els preus

La regidora de Projecció de Ciutat ha dit que està “a l’expectativa” dels resultats que pugui donar aquesta prova pilot perquè, “sent realistes, els preus són els que determinaran si els locals s’acaben llogant o no”.

Des de l’associació de comerciants de Vilanova, Viu Comerç, valoren positivament la iniciativa impulsada per l’Ajuntament, però coincideixen que “el primer que cal fer és revisar els preus dels locals”. Uns preus que, segons apunta el president de l’entitat, Alfred Olba, s’enfilen fins als 4.000 euros: “Hi ha preus similars als de carrers importants de Barcelona, és exagerat”.

El president del gremi de comerciants confia que la posada en marxa del programa Locals Vius faci reflexionar els propietaris sobre la necessitat d’abaixar el lloguer dels seus locals per “atraure botiguers de complexió“. Olba assenyala que la presència de grans marques, com ho havia estat Zara fins al gener del 2022, fan de tractors del petit comerç: “La gent de fora ve expressament a comprar a aquestes botigues i això ens dona una oportunitat a la resta”.

Finalment, des de Viu Comerç han demanat a l’equip de govern que complementi la iniciativa amb altres mesures que serveixin per reactivar el comerç de proximitat. Proposen, entre altres, crear més llocs d’aparcament i dinamitzar el comerç local amb campanyes que motivin els compradors de fora a desplaçar-se fins a Vilanova.

FER UN COMENTARI