Una vintena de joves, procedents del Penedès i de diversos països com Mèxic, Itàlia, República Txeca, Suècia, Hongria i Rússia, estan duen a terme aquest mes d’agost tasques de recuperació mediambiental a l’entorn natural de la zona de l’Ortoll-Sant Gervasi, un dels últims reductes sense urbanitzar que queden al litoral català.

Ho fan en el marc d’un camp de treball internacional impulsat per l’associació Garraf Coopera i la plataforma Defensem l’Ortoll-Sant Gervasi, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova, que en cobreix les despeses i ha cedit les instal·lacions del Molí de Mar per allotjar els joves.

La intervenció se centra en la finca de titularitat pública coneguda com el Turó del Sèu, que el consistori va cedir fa un parell d’anys a Garraf Coopera mitjançant un conveni de custòdia del territori, una fórmula pionera a Catalunya que permet a entitats mediambientals preservar l’entorn natural mitjançant acords voluntaris amb els seus propietaris.

IMG_0312

Tal com ha explicat Teresa Cabanyero, membre de Garraf Coopera, els treballs que duen a terme els joves consisteixen a recuperar murs mitjançant la tècnica de la pedra seca, fer una petita excavació arqueològica per localitzar l’antiga fàbrica de sèu que hi havia existit, documentada el 1907, i eliminar plantes invasores per recuperar els camins d’una zona amb una important tradició agrícola i ramadera.

El camí de la Marina
De fet, l’espai de l’Ortoll-Sant Gervasi formava part de l’antic Camí Ramader de la Marina, una carrerada mil·lenària que travessava el país des de la Cerdanya fins a Vilanova.

És per aquest motiu que recentment l’Ajuntament de Vilanova s’ha sumat al projecte impulsat pels consistoris de Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia, que vol recuperar i posar en valor aquest camí creant una ruta turística que es pugui recórrer a peu, en bicicleta o a cavall i que alhora doni a conèixer el seu patrimoni històric, cultural i ambiental.

Tal com ha avançat el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Gerard Llobet, part dels recursos obtinguts del fons europeu Feder es destinaran a senyalitzar aquest camí i a fer-ne difusió.

FER UN COMENTARI