Aquest 2017 es reprendran les excavacions al jaciment ibèric de Mas d’en Gual, després de 12 anys d’estar aturades. Serà gràcies a un programa de Garantia Juvenil de formació i inserció laboral que anirà a càrrec de les cooperatives d’iniciativa social Actua i ArqueoVitis, amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell.

Aquest programa, adreçat a joves d’entre 16 i 29 anys que estan a l’atur, es desenvoluparà entre els mesos de maig i desembre amb l’objectiu de crear nous perfils professionals en l’àmbit de l’arqueologia. Durant tres mesos i mig es farà formació i els cinc mesos restants es dedicaran a fer orientació laboral i pràctiques sobre el terreny. En concret, es realitzarà treball de camp, tractament de material, analitzant les restes de llavors i ceràmiques trobades, i l’excavació de tres sitges que van quedar pendents l’any 2005.

Una granja d’època ibèrica

El jaciment de Mas d’en Gual, que va ser habitat entre els segles III i II aC, és una granja d’època ibèrica dedicada a l’agricultura, la ramaderia i la metal·lúrgia. El 2005, any en què es van realitzar les primeres excavacions, s’hi va localitzar una màscara grotesca de terracota d’influència púnica.

Tal com explica l’arqueòleg Dani López, púnics i cartaginesos enterraven els seus morts amb aquest tipus de màscares, ja que les entenien com un amulet per espantar els mals esperits. Es tracta d’una troballa única. I és que, en cap altre jaciment ibèric de la península se n’han localitzat. Segons les anàlisis arqueomètriques efectuats, podria procedir del jaciment de Tharros, situat a Sardenya, que va destacar precisament per a la producció de terracota.

Conjunt-de-llavors-de-vitis-vinifera-de-Mas-d'en-Gual

L’altra gran descoberta és un conjunt de 500 llavors de raïm carbonitzades que han esdevingut la primera evidència sobre els orígens de la vinya i el vi al Baix Penedès. En relació amb aquesta última troballa, el programa de formació inclourà un apartat d’enoturisme.

El jaciment ibèric de Mas d’en Gual és un dels set tresors del patrimoni cultural del Vendrell, que va ser escollit per votació popular en una iniciativa que va en paral·lel a la voluntat del municipi de presentar candidatura per esdevenir Capital de la Cultura Catalana l’any 2020.

FER UN COMENTARI