Societat dividida… perdoni

0
234

Comentava amb un amic resident a Cantàbria el vídeo en què s’apreciaven les desproporcionades imatges de l’1-O ofertes per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en les quals s’evidencia la força bruta militar i el desconeixement i sentiment del poble català. Em va respondre el meu amic amb un altre vídeo de dos professors danesos en contra del procés i amb una nota que deia: “Per reflexionar, amic Ramon”. Li vaig respondre que una reflexió és important, i que s’han comès errors molt greus per les dues parts; em vaig adonar que pensàvem de diferent manera, la qual cosa és positiva.

En aquella conversa li vaig fer saber que l’amistat veritable està per sobre de qualsevol discrepància social o política; que la ideologia de dreta o esquerra es complementa com en múltiples religions; i que el concepte d’amistat autèntica permet retirar-nos d’intoleràncies per ambdues parts i no caure en afirmacions alimentades sistemàticament per alguns mitjans de comunicació que agiten l’eslògan “La societat catalana està dividida… perdoni”.

No és gens estrany que la nostra societat sigui partidària d’equips esportius, de colles castelleres, d’ideologies i de gustos diferents, expressant el criteri personal; i és en aquest punt on la manera de pensar ha de respectar i estimar la diversitat del contrari. Per tant, no val que em diguin que la societat catalana està dividida ja que puc pensar per mi mateix i triar els meus amics veritables, encara que siguem políticament incongruents.
Ramón y Cajal deia: “Observar sense pensar és tan perillós com pensar sense observar”. Crec que la frase ho resumeix tot. Per pensar.

Ramon Caba Robletto
Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI