Entre avui dijous i diumenge, és a dir, durant quatre dies, el segon cap de setmana d’octubre i aprofitant el pont de la Puríssima, el Vendrell acull una nova edició de la multisectorial Fira de Santa Teresa, que està documentat que se celebra a la capital del Baix Penedès almenys des de l’any 1843.

En aquesta edició es consoliden sectors que s’havien posat en marxa en edicions anteriors i que complementen els més tradicionals, com són la Fira d’abans al carrer Dr. Robert, les parades d’artesania del Carrer de l’Art (carrer dels Cafès), el Firatast i la Handmade. L’automoció i els estands multisectorials són els que ocupen major espai firal, al pàrquing del Pèlag i a la Rambla, respectivament, però també agafa cada vegada més volada la carpa de Handmade que s’instal·la a la plaça Nova, on es faran infinitat de tallers al llarg dels quatre dies.

La Fira comptarà enguany amb 73 estands a la Rambla, que es podran visitar de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 10 del vespre. Enguany al barri del Pèlag hi seran presents deu concessionàries de vehicles, amb el mateix horari.

1. Un espai de creativitat

A l’espai Handmade s’hi podran trobar 18 talleristes que ensenyaran les tècniques de restauració, decoració, patchwork, scrap, ganxet, enquadernació, rebosteria, fotografia, reciclatge, arts florals… Tant les persones adultes com els infants hi podran trobar el seu espai. A més, durant els dies de fira hi haurà dos bloguers experts en bricolatge, @mamicrafter i @Steffidoin, que realitzaran tallers-demostracions. La carpa Handmade té enguany un augment significatiu de les disciplines i una programació de 40 tallers. També incorporarà un espai de creativitat on els nens i nenes podran pintar murals diferents cada dia.

Com tota fira, la gastronomia hi juga un paper essencial. En el cas del Vendrell, la zona gastronòmica i de tastos serà a l’extrem de la mateixa rambla amb una dotzena de parades de venda, a les quals cal sumar tres food trucks i onze expositors gastronòmics a la Fira Tast, que s’ubicarà a la plaça de Tobies. A més, en aquest espai als vespres hi haurà actuacions musicals en un entaulat (amb el Jazz Attack Quartet dijous, els vendrellencs Guardafuegos divendres, Yoga Flame i Paradís fiscal dissabte, i Jazzul Power Trio diumenge), i de 2 del migdia a 5 de la tarda hi haurà vermuts musicals. A més a més, el Consell Regulador de la DO Penedès torna a la fira vendrellenca amb un estand de vins i Clàssics Penedès, a la Fira Tast.

Com a complement a tot això, la Fira d’Abans ofereix, un any més, un tast molt simbòlic del que havia estat la fira 100 i 150 anys enrere: una mostra d’oficis antics, una granja d’animals fets de fibra de vidre, parades artesanals, exposició de carros antics i també escenificacions teatrals de com devia ser antany la Fira de Santa Teresa.

2. Molt de foc

Borinot de foc (foto: Víctor Merencio).

Pel que fa a les novetats del programa d’actes, en destaca la primera edició de la Mostra de Bestiari de Foc del Vendrell “Firafoc”, que començarà el divendres a partir de les 5 de la tarda, a l’avinguda Jaume Carner, davant del centre cívic l’Estació. El Firafoc consistirà en una plantada de totes les bèsties de foc del Vendrell. Ja al capvespre hi haurà batucades, l’encesa de lluïment de cadascuna de les figures zoomòrfiques i, tot seguit, la cloenda amb una petada conjunta. Marc Rodero, que és membre de la Comissió de Foc, explica que veient que per la Fira els balls populars del Vendrell ja feia anys que actuen, els grups de foc van demanar de tenir-hi el seu espai i contribuir així a fer encara més el Vendrell “la capital del foc”.

Participaran en aquesta primera Mostra de foc del Vendrell el Ball de Diablons, la Víbria, el Ball de Diables, el Bou de Foc, el Drac de Foc El Cabrot, la Mulassa Feixuga, el Borinot de Foc, el Drac de Foc el Tallot, les Puces del Caramot, El Caramot i el Drac del Vendrell.

3. Concert de Fira

La Desbandada.

També a l’Avinguda Jaume Carner tindrà lloc una altra de les novetats de la Fira d’enguany, la recuperació del concert de rock. Serà dissabte a la nit i enguany el grup que hi actuarà serà el vendrellenc La Desbandada, que com ja va fer per la festa major, presentarà el seu tercer disc, Acabamos de empezar, a partir de les 12 de la matinada.  Amb motiu d’aquest concert i del Firafoc, l’Avinguda Jaume Carner estarà tallada al trànsit la tarda dels dies 12 i 13 d’octubre.

Altres actuacions musicals programades per la fira són el concert de gralles d’homenatge a Jaume Vidal, divendres al vespre a l’auditori del Tívoli, amb els grups locals Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, Els Mosquits i els Aixarts, i l’orquestra de Ministrils de l’escola de música Pau Casals; i l’actuació en paral·lel de Filibusters, al carrer Dr. Robert, que hi tornarà a tocar el dissabte a la tarda.

4. Castells de nivell

3 de 10 de la Jove de Tarragona al 2016 (foto: Víctor Merencio).

En l’àmbit de la cultura popular i tradicional, diumenge al migdia hi haurà a la plaça Vella la tradicional diada castellera de la Fira de Santa Teresa, punt àlgid de la temporada dels Nens del Vendrell, als quals acompanyaran, com és habitual des de fa uns quants anys, la Jove de Tarragona i la Joves de Valls. Els Nens necessiten fer algun pas endavant per aixecar els ànims de la colla després d’una temporada en què no han passat de la clàssica de vuit, torre de 8 amb folre carregada per Santa Anna a banda. Podrien tornar-hi amb aquest castell, que va quedar en intent dissabte al concurs, o heure-se-les per primer cop amb el 7 de 8. Caldrà veure també si la colla vallenca s’encara a algun dels castells nets duts a plaça al concurs, i si els tarragonins porten alguna estrena de mèrit al Vendrell.

També és tradició la presència dels grups de cultura popular a la Fira. Dissabte a la tarda sortiran en cercavila des del carrer Quatre Fonts fins a la plaça Vella, on faran una ballada conjunta que repetiran diumenge al matí, abans d’emprendre una nova cercavila pels carrers del nucli vendrellenc, per acabar amb els Versos dels Diables.

Escenificacions teatrals sobre la Fira del segle XIX a càrrec del Grup de Teatre de La Lira, divendres i dissabte al vespre; i el 45è Concurs Nacional de colles sardanistes, amb la Cobla Ressò dels Dansaires del Penedès, diumenge a la tarda, completen l’extens calendari d’activitats culturals que complementen l’activitat econòmica pròpia de la fira.

Enquesta sobre el comerç
En l’àmbit més estrictament empresarial, aquest dijous a partir de les 10 del matí el Museu Deu acollirà la Jornada “La franquícia com a oportunitat de negoci”,  organitzada per L’Eina, amb l’objectiu d’informar sobre les franquícies i crear un espai de trobada entre emprenedors, empresaris, marques franquiciadores interessades a instal·lar-se al Vendrell i propietaris de locals disponibles i immobiliàries, per estimular la creació de nous negocis.

Al final de la jornada es farà una presentació de l’enquesta “Perfils i necessitats del comerç del Vendrell”, realitzada durant el passat mes de juny entre els comerciants dels barris més comercials, el Centre, el Tancat i França.

Gimcana lingüística
Per commemorar l’Any Pompeu Fabra, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el CIT organitza una gimcana al llarg de tota la setmana, del 8 al 15 d’octubre, consistent a trobar en els aparadors de 25 botigues del Vendrell quin és el significat correcte i quins els incorrectes de les frases fetes que s’hi poden llegir.

També els comerciants ofereixen a la seva clientela participar en el sorteig diari de deu xecs-regal valorats en 20 euros cadascun, amb motiu de la Fira.

Vídeo contra la violència masclista

La candidatura Ara El Vendrell impulsa durant la Fira de Santa Teresa la campanya per lluitar contra la violència masclista. La campanya pretén conscienciar la ciutadania del Vendrell que la lluita contra la violència de gènere és respon­sa­bilitat de tothom. Consistirà en la distribució de més de 5.000 targetes vermelles amb el lema “Expulsa el maltractador” i la difusió als mitjans i xarxes socials d’un vídeo que faci remoure consciències.

5. 190 documents històrics sobre la Fira

La Biblioteca Pública Terra Baixa ha digitalitzat més de 190 documents relacionats amb la Fira de Santa Teresa, que ha incorporat a la seva col·lecció i que ja es poden consultar a través de la Biblioteca Digital Vendrellenca. A més, fins al 30 d’octubre hi ha al vestíbul de la biblioteca una exposició amb una mostra d’aquests documents, que inclou una secció especial dedicada a l’Àngel de Tobies, aprofitant que enguany farà 60 anys que el van baixar del campanar per primera vegada per a la seva restauració.

El document més antic que s’ha digitalitzat és un cartell de la Fira de 1920, que recull els diferents actes d’aquell any. Com a curiositat, cal destacar que un dels actes que apareixen en aquell document és el de la inauguració de la Biblioteca Popular del Vendrell.

Amb la incorporació d’aquesta nova col·lecció, ja en són cinc les que es troben disponibles digitalment per a la consulta (i 550 documents): les que fan referència a Pau Casals, a Àngel Guimerà, a Benvingut Socias, al Cercle Filatèlic del Vendrell i a l’esmentada Fira de Santa Teresa.

6. Les millors ceràmiques de la Biennal 2017

La Sala del Portal del Pardo acull durant la Fira i fins al 28 d’octubre l’exposició de les obres gua-­nyadores de la novena Biennal Internacional de Ceràmica del Vendrell. Va guanyar el certamen de l’any passat la madrilenya Isabel Alfaro amb l’obra Yo<>Yo (06); va aconseguir el segon premi la ceramista de Santa Oliva Roser Oter, amb l’obra Refugiats; i va quedar tercera la italiana Sílvia Granata amb la peça titulada 23.

A banda de les peces guanyadores, al Portal del Pardo s’exposen sis obres més de cadascuna. La mostra està acompanyada d’un catàleg, que forma part del premi, que inclou fotografies de les obres que s’exposen, realitzades per un fotògraf profes­sional, i un text de cada artista, editat per l’Ajun­tament del Vendrell en tres idiomes (català, castellà i anglès), i que es pot adquirir a la mateixa sala d’exposicions.

FER UN COMENTARI