Un 20,5% de la població de l’Alt Penedès pateix problemes de salut mental

0
1305
Les dades de l'estudi es van presentar divendres a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

Un 20,5% de la població de l’Alt Penedès ha patit o pateix algun problema de salut mental. Així mateix un 9,5% està en risc de patir-ne o de recaure en el proper any. Així es constata en un estudi elaborat per la consultoria PRISMA, adscrita a l’Institut de Recerca de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ha estat encarregat per les entitats que integren la Taula de la Salut Mental de l’Alt Penedès, constituïda l’any 2015 amb l’objectiu de treballar en xarxa i fer un front comú.

L’estudi conclou que el percentatge d’incidència de malaltia mental se situa dins la mitjana catalana però alerta que la dispersió territorial dels 27 municipis de l’Alt Penedès dificulta la integració d’aquest col·lectiu. Tal com assenyala Maria Rubio, coordinadora de PRISMA, “viure lluny de grans nuclis de població com Vilafranca dificulta l’accés als serveis específics de salut, al món laboral, al lleure i fins i tot a l’habitatge. Tot això impedeix a les persones desenvolupar-se plenament i acaba impactant en la seva salut emocional”.

A banda d’obtenir una radiografia de la situació actual, l’estudi també proposa algunes accions que es poden emprendre des del territori per millorar l’atenció a curt i mitjà termini. Millorar el transport públic, potenciar l’atenció domiciliària, formar professors perquè organitzin activitats inclusives dins l’escola o impulsar campanyes de conscienciació per combatre l’estigma en són només una petita mostra.

Així mateix, també assenyala les mancances que té la comarca en matèria de recursos públics com per exemple una residència per a persones grans que pateixen problemes de salut mental o un hospital de dia per atendre a infants i joves. Es tracta, aquesta darrera, d’una demanda llargament reivindicada pels professionals del tercer sector. I és que, actualment el centre més proper es troba a Vilanova i el desplaçament suposa un obstacle per a moltes famílies. Jordi Bosch, president de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal, i Ramon Zaballa, tinent d’alcalde de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Vilafranca, s’han compromès a seguir insistint a la Generalitat, que és qui té les competències, per demanar que “les necessitats de la comarca estigui cobertes”.

La Taula de la Salut Mental de l’Alt Penedès està integrada pels ajuntaments de Vilafranca i Sant Sadurní, el Consell Comarcal i diverses entitats que treballen en aquest àmbit. L’estudi que ha encarregat a PRISMA ha estat finançat per la Diputació de Barcelona.

FER UN COMENTARI