Del 8 al 18 de novembre se celebrarà, a Vilafranca, la vuitena edició del Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava i, per primera vegada, quan acabi a Vilafranca començarà al Priorat (fins ara es feien simultàniament). Un any més el Most oferirà una selecció de cinema al voltant del vi amb gairebé una trentena de curtmetratges i sis preestrenes de directors rellevants del panorama internacional.

Les tres grans seccions del Most són Collita, una selecció de cinema del vi internacional, amb 37 pel·lícules provinents d’arreu del món (cinc del Penedès) amb la cultura vitivinícola coma principal leitmotiv; Brot, la Mostra de Cutrmetratges de Vilafranca impulsada pel Cine Club Vilafranca i que durant tres sessions programarà 29 curts escollits entre els més de 300 que s’han rebut; i, finalment, la secció Gran Reserva, preestrenes que s’acompanyen de degustacions de vi, cava i formatges.

Un Most més cinèfil

La secció Gran Reserva la integren sis films de preestrena d’alguns dels autors més reconeguts del moment. La directora de continguts del festival Mònica Jordán ha destacat que enguany s’ha fet un esforç per buscar propostes especialment cinèfiles: “el Gran Reserva d’enguany és el més cinèfil de totes les edicions”. La inauguració del festival comptarà amb la projecció de Vision, el nou treball de la directora japonesa Naomi Kawase amb Juliete Binoche com a protagonista. La seguiran el també japonès Hirokazu Koreeda amb Un asunto de familia, Palma d’Or al darrer festival de Cannes; JeanLuc Godard amb el seu nou film El libro de imágenes (aquesta projecció serà a la vegada un homenatge als 50 anys de Cineclub Vilafranca, amb masterclass d’Imma Merino, periodista i crítica de cinema); Isaki Lacuesta amb Entre dos Aguas, premi Concha d’Or del Festival de Sant Sebastià 2018; el francès Oliver Assayas director de Non-fiction; així com Ramon Tort, amb Andrea Motis, la trompeta silenciosa.

Nova iniciativa per al públic jove

Enguany, a més del Mini Most (sessió de cinema d’animació internacional), la secció Most Edu creix amb dues noves iniciatives: a les tradicionals projeccions per al públic escolar que durant cinc dies es fan al Vinseum, s’hi suma el Premi Mallol, en el qual competeixen set treballs realitzats per diferents escoles de la comarca. La segona proposta que s’incorpora és el Campus Brot, destinat a joves d’entre 16 i 20 anys que durant tres dies podran conèixer el festival per dins i l’ofici de programador.

Suïssa, país convidat

Cada any, el Most convida un país. Enguany serà Suïssa, i concretament la seva regió de vins del Valais. El festival s’aproparà al país transalpí, la seva cultura vinícola i el seu cinema a través de tastos de vins i formatges, projeccions i tres ambaixadors d’execpció: el fotògraf GérardPhilippe Mabillard; el genetista vitícola de renom internacional José Vouillamoz; i la viticultora MarieThéerse Chappaz. Justament, José Vouillamoz rebrà el Premi Honorífic Most.

A més de les principals seccions, el Most 2018 proposa diverses activitats paral·leles pensades per a diferents públics: vuit cellers obren portes al festival per acollir projeccions de pel·lícules acompanyades de tastos, diferents municipis acullen projeccions i activitats al voltant del seu patrimoni històric i cultural i l’Off Most recull diferents iniciatives de cellers, empreses i entitats que se sumen al festival programant tota mena d’activitats.

Durant la roda de premsa de presentació del certamen, el regidor de Cultura, Raimon Gusi, ha destacat la singularitat i la rellevància del Most Festival i ha reclamat al sector del vi i el cava de la comarca que s’hi impliqui més.

FER UN COMENTARI