El Vendrell commemora els 150 anys del naixement de Jaume Carner

0
318
La consellera Borràs juntament amb l’alcalde del Vendrell van descobrir una placa inaugural a la casa de Jaume Carner.

Divendres es va donar el tret de sortida als actes de commemoració del 150è aniversari del naixement del vendrellenc Jaume Carner, un destacat polític català reconegut entre altres coses per ser membre de la comissió redactora de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. L’acte, que va tenir lloc a l’Ajuntament del Vendrell, va comptar amb les intervencions de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, del director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines, i de l’alcalde vendrellenc Martí Carnicer.

Borràs va descriure Carner com “una persona compromesa i amb una clara vocació política. Sempre disposat a assumir responsabilitats i transformar i modernitzar les institucions”. Agustí Colomines va destacar el seu pensament nacionalista, democràtic i republicà i va afirmar que sense homes com ell “avui no seríem on som ni Catalunya hauria pogut resistir els embats del món contemporani”. Colomines va assegurar que “l’actuació de Carner va ser infinitament eficaç com activista, pensador i polític de la Catalunya que maldava per aconseguir autogovernar-se”. Martí Carnicer, per la seva banda, va repassar la seva vida al municipi i va fer valer les reformes fiscals que va emprendre com a ministre de Finances.

Nova biografia
La de divendres és la primera d’una sèrie d’accions que el Govern ha impulsat per commemorar el 150è aniversari de Jaume Carner. Així, s’ha encarregat a la historiadora Gemma Rubí l’elaboració d’una nova biografia que ampliï l’escrita per Josep M. Poblet de 1977. També s’editaran les intervencions parlamentàries dels anys de la Segona República, es reeditarà el llibre de 1929 Els polítics catalans. Enric Prat de la Riba, Idelfons Sunyol, Jaume Carner, Joaquim Lluhí i Rissech, Francesc Cambó i es convocarà una sessió acadèmica amb el concurs de la UB i la URV per abordar la seva tasca com a jurisconsult, polític i ministre de Finances.

Pare de l’Estatut d’Autonomia
Jaume Carner i Romeu va néixer al Vendrell el 22 de febrer de 1867. Doctor en dret, ocupà la vicepresidència del Centre Nacional Català. Fou regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre 1901 i 1904. Carner abandonà la Lliga Regionalista per fundar el Centre Nacionalista Republicà i el diari El Poble Català. Fou elegit diputat pel Vendrell amb Solidaritat Catalana.

Republicà d’esquerra, va formar part de la comissió que redactà el projecte d’Autonomia de Catalunya, presentat a les Corts Constituents pel govern de la Generalitat. Designat ministre de Finances pel govern d’Azaña, proposà el primer pressupost de la República. L’any 1933 va abandonar el Ministeri per motius de salut i va morir a Barcelona el 27 de setembre de 1934.

FER UN COMENTARI