La Federació Empresarial del Gran Penedès ha presentat el 20è informe d’Índex de competitivitat comarcal el qual proporciona la posició que ocupen les 43 comarques catalanes en relació a un rànquing global de competitivitat a partir de 50 indicadors diferents. A més, l’estudi presenta els resultats referents a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, incloent els seus pilars i debilitats per competir en una economia global.

De totes tres, el Garraf és la més competitiva, tot i que el 2023 va caure dos llocs al rànquing, baixant del 7è al 9è lloc i perdent 1,6 llunts en l’índex de competititivitat. Durant l’any passat el Garraf va experimentar més retrocessos que avenços en diversos factors clau per la seva competitivitat (ha perdut volum de mercat, qualificació de recursos humans, disponibilitat de sòl i sostenibilitat ambiental, mentre que ha millorat en esperit emprenedor i dinamisme empresarial i en sostenibilitat social.

Pel que fa a l’Alt Penedès s’ha situat en la 15a posició, mostrant resiliència i estabilitat competitiva. La lleugera caiguda en el rànquing no desmereix els esforços continuats de la comarca per mantenir i millorar la seva competitivitat en un entorn econòmic global incert, consolidant així la seva estabilitat competitiva. El 2023 l’Alt Penedès va disminuir en sostenibilitat social i mediambiental i innovació tecnològica i va perdre pes també en infraestructures de transport i connectivitat digital respecte a d’altres comarques, mentre que va millorar en la qualificació dels recursos humans, formació professional i serveis empresarials i també va augmentar el volum de mercat i activitat.

El Baix Penedès, per la seva banda, ha assolit la seva millor posició en competitivitat, passant de les posicions 21-24 el 2013 a la 14a actual. Tot i això, els autors de l’Índex puntualitzen que l’assignació a la seguretat social de tot el departament d’Educació de la vegueria Penedès a aquesta comarca ha estat determinant. Quant als avenços, ha millorat en infraestructures de transport, emprenedoria i seguretat laboral, i ha retrocedit en qualificació de la mà d’obra i innovació tecnològica.

Reptes compartits
Amb la diagnosi de les tres comarques, els autors de l’Índex ha apuntat alguns reptes compartits a afrontar per millorar la competitivitat del Penedès. Els tres territoris enfronten limitacions en la qualificació dels recursos humans, la qual cosa afecta la seva capacitat per competir en sectors d’alt valor afegit. Per això, un dels principals reptes és apostar per la qualificació dels recursos humans i la formació professional. També és necessari, segons l’informe, revertir la manca d’innovació i desenvolupament tecnològic que fa limitar l’adaptabilitat i competitivitat en un mercat global dinàmic. Millorar la gestió dels residus i l’eficiència en l’ús dels recursos hídrics, augmentar la disponibilitat del sòl per a l’activitat econòmica o fomentar un ambient emprenedor i atreure inversions són altres factors claus per millorar la competitivitat de l’Alt i Baix Penedès i Garraf.

 

FER UN COMENTARI