Economia social

0
337

Hi ha la percepció més o menys generalitzada que l’economia social, el cooperativisme, és la maria de l’economia. Que és una economia de segona. I no ho és. Pretén ser una alternativa al sistema capitalista imperant, que el vagi substituint de mica en mica, progressivament, perquè fomenta un sistema econòmic, social i de valors molt més amable per a la majoria de persones. De fet, ens és molt més proper a totes les persones, encara que no ho sembli.

L’economia social és una economia de proximitat, com la petita botiga on hom va a comprar el pa, la fruita o una peça de roba; on treballa el nostre veí, la nostra cosina, la mare de o el fill de. En canvi, què en té, de pròxim a nosaltres, si una empresa ics, que cotitza al mercat de valors, guanya més o menys milions d’euros durant el primer o segon semestre de l’any? Ens vincula, això? O, en canvi, ens afecta molt més si tanca aquell comerç que tenim a la cantonada de casa, on treballava aquell que viu dos carrers més avall?

L’economia social i solidària (#ESS) no és una qüestió menor. És economia en majúscules. Molt més igualitària, amb uns sous més equitatius; amb una forquilla menor entre el qui cobra més i el qui cobra menys de l’empresa; amb una gran paritat en les funcions i els càrrecs directius de dones i homes; amb major sensibilitat per temes mediambientals, amb llocs de treball més estables; amb un major arrelament al territori (tendeix a proveir-se majoritàriament d’empreses de la zona i no tant de grans multinacionals amb seu qui-sap-on).

Tot això i molt més ho diu la diagnosi de l’economia social i solidària a l’Alt Penedès que es va presentar dijous als Monjos, que és força extrapolable a la majoria de comarques. Donar a conèixer aquests valors, que ens són més propers, a tots, a totes, és també l’objectiu de la Quinzena de l’ESS que organitza a cavall dels mesos de setembre i octubre l’ateneu cooperatiu Coopsetània, del qual forma part La Fura. Perquè si l’economia és més justa, la societat serà més justa. Val la pena pensar-hi. Hi sortirà guanyant tothom.

FER UN COMENTARI