La casa d’estiueig que Pau Casals tenia a primera línia de mar, a Sant Salvador, acull fins al 18 de juliol de 2021 una de les dues parts de l’exposició “100 anys Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”. L’altra, que es pot visitar simultàniament, es troba al Museu de la Música de Barcelona, i entre totes dues reten homenatge a una de les facetes menys conegudes del mestre Casals, com és la de director d’orquestra. La mostra ha estat organitzada per la Fundació Pau Casals coincidint amb el centenari d’una orquestra simfònica creada el 1919 i que en pocs anys va obtenir reconeixement internacional i que va situar Barcelona a l’avantguarda de la bona música.
El centenari de l’Orquestra Pau Casals ha estat declarat “commemoració oficial de 2020” per la Generalitat de Catalunya, i té el suport del Departament de Cultura, l’Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, entre altres.
L’homenatge de 1927 del Vendrell a Pau Casals
La sala d’exposicions del Museu Pau Casals s’ha distribuït en tres àmbits per repassar, d’una banda, els concerts que l’orquestra va fer per tot Catalunya, fet que demostra la seva vocació d’orquestra nacional; d’altra banda, explica amb tot luxe de detalls l’homenatge que el Vendrell va retre a Pau Casals l’any 1927; i en tercer lloc, es reivindica la figura de Pau Casals com a director, una faceta que havia quedat una mica en segon pla, atesa la importància que va tenir com a violoncel·lista, com a compositor i fins i tot com a home de pau.
“100 anys Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” es clourà simbòlicament coincidint amb la data en què el conjunt instrumental va fer el seu darrer assaig (el 1936) per preparar el concert inaugural de les Olimpíades Populars de Barcelona, que havia de tenir lloc dos dies després. Malauradament, l’esclat de la Guerra Civil va impedir aquell concert i l’orquestra es va dissoldre.