La plaça de la Vila acollirà entre divendres i diumenge de la setmana que ve la cinquena edició del Saló del Carnaval en el marc de la Fira de Novembre, que englobarà xerrades, exposicions i enguany també la presentació d’un llibre que recull les ponències i tots els textos i fotografies de les exposicions que s’han fet al Saló des de la primera edició. La Fira s’ha convertit, en aquest quinquenni, en un aparador per donar a conèixer el carnaval vilanoví i els carnavals d’arreu, a tres mesos de la seva celebració.
El llibre Saló del Carnaval 2015-2019 reflexiona sobre el sentit del carnaval, la història del carnaval de Vilanova comparada amb Catalunya i el món, o els 30 anys d’història de la Federació d’Associacions de Carnaval (FAC). Així, recorda com l’any 2015 es va convidar al Saló els carnavals d’Altsasu, Reus, Vinarós i Torelló. Al 2016 van ser els de Laza, Solsona i Sitges. Fa dos anys es van donar a conèixer les festes de l’os de Prats de Molló, Arles de Tec i Sant Llorenç de Cerdans, i es va parlar també dels més de 250 anys d’història del carnaval de Vilanova. I l’any passat el Saló va repassar els trenta anys de la FAC. La seva presentació serà dissabte a la tarda, al Foment Vilanoví.
Aquest 2019 els protagonistes seran els gegants, amb una exposició dedicada als Gegants de la Cuyna Vella, amb el títol “Cuinant un Carnaval d’alçada”, a l’estand de la plaça de la Vila, on també hi haurà exposats els gegants i diverses peces relacionades amb aquest món. La més valuosa que s’hi podrà trobar són els braços originals dels Gegants de la Cuyna Vella, que daten de finals del segle XIX. A més, la mostra fa un repàs de la majoria de gegants que existeixen o han existit a la ciutat.
L’altra exposició del Saló del Carnaval mostrarà l’època d’or del Carnaval de Reus, amb el títol “Semblar Déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939”, al vestíbul de l’edifici annex de la Casa de la Vila.
El Saló també inclourà dues xerrades que es faran dissabte al matí, totes dues amb el títol “Vigència de la festa del carnaval en la societat actual”. La primera anirà a càrrec de Josefina Roma, llicenciada en Història i Doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona, estudiosa de la Cultura Popular, l’Etnomusicologia, la Festa, el Patrimoni Material i Immaterial, les narracions sobre fades i bruixeria, i l’espoli del patrimoni. I la segona, de la mà de l’escriptor Vicenç Villatoro, que ha estat director general de Promoció Cultural de la Generalitat, director de l’Institut Ramon Llull, i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.