La 46a edició del Dia Internacional dels Museus (DIM) portarà al Vinseum i a la Casa de la Festa Major de Vilafranca una dotzena d’activitats, repartides al llarg de deu dies. Seran entre l’11 i el 20 de maig, i més enllà de mostrar “l’univers amb el qual habitualment treballa el museu”, en paraules del seu director Xavier Fornos, serà també una oportunitat de visitar les obres que s’hi estan fent. De fet, seran unes portes obertes molt especials, repartides en tres dies (13, 14 i 18 de maig) i vuit visites, totes guiades, gratuïtes i prèvia inscripció. El responsable d’acció cultural del Vinseum, Jordi Ribas, ho ha qualificat com a “pluja de visites”. També, esclar, hi haurà visites a l’exposició “Alcem la copa”, a la Casa de la Festa Major (aquestes són de motu propio, sense guia) i a l’exposición itinerant sobre arquitectura del Penedès i Garraf que hi ha a la capella dels Dolors.
Una de les activitats més singulars que s’hi faran serà la presentació, el dia 19, dels primers resultats de la investigació que s’ha fet de la troballa de la necròpolis medieval sota l’edifici de Cal Pa i Figues. S’hi van trobar més de 120 esquelets dels segles XIII-XIV i a la xerrada es donaràma conèixer de qui eren, les restes. També és destacabla l’estrena a Vilafranca del curtmetratge Pizza hawaiana, del realitzador Pep Puig, amb Toni Regueiro, i la ja clàssica visita a les reserves del museu, que es troben a Cal Berger.
Altres actes previstos són el concert del gelidenc José Manuel Pagan d’homenatge a Agustí Villaronga, pel qual va fer diverses bandes sonores; la presentació del llibre Els raïms de Mireavent; un tast 18-35, de dos joves elaboradors, destinats a públic jove; un taller familiar sobre l’evolució del vestuari de la Festa Major; o l’activitat de creació de cúpules a partir de diferents formes d’objectes de fusta, inspirats en els coneixements de Leonardo da Vinci, a la plaça Jaume I, entre altres.