El Pla de protecció del litoral s’oblida de la Platja Llarga de Vilanova i de l’Ortoll

0
786
Xavier Serra mostra en un plànols els espais que el PDU no protegeix.

El Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral, amb què el Govern de la Generalitat vol desqualificar solars a primera línia de mar per treure pressió urbanística a primera línia de mar, s’ha fet sense tenir en compte les consideracions que hi ha fet durant la tramitació l’Ajuntament de Vilanova. Així ho ha dit el regidor d’Urbanisme, Xavier Serra, que assegura que tot i compartir l’esperit de fons del Pla, el govern català l’ha redactat de manera “absolutament unilateral”. I és que són moltes les aportacions fetes per l’Ajuntament que no han estat contemplades pel PDU. I importants.

El regidor ha assenyalat especialment la situació del sector Platja Llarga, un espai natural situat a tocar de la platja homònima i que arrossega una històrica controvèrsia sobre la seva edificabilitat. Fa anys, l’Ajuntament, l’Incasol i els promotors van arribar a un acord per no urbanitzar el sector, quan les màquines ja hi havien començat a treballar, a canvi de traslladar els drets constructors a l’Eixample Nord. Era un acord, però, que no s’ha fet efectiu i que també és polèmic. I a més a més, el planejament vigent encara contempla com a espai urbanitzable la Platja Llarga. Doncs bé, el nou PDU era una oportunitat única per canviar-ho, per desqualificar definitivament la Platja Llarga, i no ho fa. Xavier Serra ho veu com “una oportunitat perduda” per preservar definitivament aquest espai i no haver de recórrer a altres figures jurídiques puntuals que hi evitin la construcció d’habitatges: “no entenem que a Vilanova no comenci per desqualificar la Platja Llarga”.

Aquesta no és, però, ni de bon tros, l’única discrepància que té el govern local amb el pla de protecció del litoral. Així, el Pla Director deixa a l’aire la revisió d’indrets com l’Ortoll I i Ortoll II, zones naturals “que l’Ajuntament i diversos col·lectius ecologistes han demanat insistentment blindar de possibles construccions d’habitatges”, ha recordat Serra. Tampoc entén que no s’hagi aprofitat aquesta gran revisió urbanística per resoldre la situació de les urbanitzacions periurbanes, “on viuen centenars de veïns en condicions que no són correctes”.

En canvi, sí que l’aprovació inicial del PDU desqualifica el sector interior de La Muntanyeta, situat al nord del litoral vilanoví, tocant a Sitges. Serra ha recordat que l’espai més proper al mar ja va ser preservat i lamenta que modificar ara la vessant més interior va en detriment de les necessitats del veïnat de la zona. Una crítica que també fa respecte la desqualificació dels espais pendents de construir a la urbanització Santa Maria, un sector residencial situat a tocar de Cubelles i a quasi dos quilòmetres del mar.

El tercer i últim sector de Vilanova que el PDU desqualifica és a l’entorn del càmping Vilanova Park, a uns cinc quilòmetres del litoral i que ara està tipificat per a activitats terciàries. Serra s’ha mostrat perplex per l’afectació del PDU a aquesta àrea “perquè no està ni tant sols prevista com a residencial i no suposa cap amenaça pel creixement urbanístic”.

Davant de tot això, i malgrat que es preveu que al setembre l’aprovació inicial del PDU es publiqui al DOGC, l’Ajuntament ja avança que hi presentarà al·legacions; que intentarà forjar un posicionament comú com a ciutat amb entitats socials i empresarials de la ciutat; i que demanarà una reunió amb la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme per donar més protecció als espais naturals del litoral vilanoví abans de l’aprovació definitiva.

FER UN COMENTARI