És la primera vegada que es fan aquest tipus d’actuacions i, segons Policia i Ajuntament, responen a ocupacions que provocaven problemes de convivència “molt greus”
El 2017 la seixantena d’agents que formen part del cos de la Policia Local de Vilafranca van fer 14.649 serveis, una dada molt similar a la de l’any anterior. Aquestes dades s’han donat a conèixer en la presentació de l’informe anual de la Policia Local en el qual, per primera vegada, hi apareixen 54 actuacions fetes per desallotjar ocupes. Joan Manel Montfort ha explicat que tots ells s’han portat a terme perquè provocaven problemes de convivència “molt greus” amb els veïns (robatoris, inseguretat, tràfic de drogues, brutícia, etc.). “Poder actuar en aquests casos no és gens fàcil, per això el 2017 es va elaborar un protocol que requereix la intervenció de diferents serveis de l’Ajuntament i que permet treballar de forma transversal en aquesta problemàtica”.
L’alcalde, Pere Regull, ha destacat que aconseguir 54 desallotjaments és molt significatiu, ja que la llei i la poca col·laboració dels propietaris dels pisos ocupats (sovint grans bancs o grups d’inversió) ho posen difícil. “És vergonyós que l’administració pertinent no actuï de forma contundent en els casos conflictius. I igual d’escandalosa és la poca col·laboració dels grans posseïdors de pisos, sense la seva col·laboració no podem fer res”, denuncia.
Entre les dades que es faciliten a l’informe, destaquen, per exemple, les 2.179 multes per estacionar en lloc prohibit (1.057 més que l’any anterior), o l’augment d’un 5,5% de denúncies relacionades amb el civisme (incompliment d’horaris de locals, pintades en béns mobles i immobles, orinar a la via pública, etc.). “La principal preocupació dels veïns és l’incivisme, ho veiem en totes les reunions que fem als barris”, explica l’alcalde.
Una de les línies que es va potenciar el 2017 va ser les campanyes sobre mobilitat segura. Se’n van fer tres, per primera vegada una adreçada a la gent gran.