Un equip format per dos geòlegs i per investigadors de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) van començar ahir dijous a fer sondejos a l’espai natural de les Madrigueres per tal d’analitzar com era el seu subsòl i el clima de fa 2,5 milions d’anys i, molt especialment, dels últims 12.000 anys.
En el marc del projecte de renaturalització de les Madrigueres, l’Ajuntament del Vendrell vol saber com era aquesta zona humida en temps pretèrits, amb dades concretes. El geòleg David Alabet explica que no saben si era mar o terra, perquè “el nivell del mar té tendència a pujar i baixar” i amb aquest sondegi “podrem interpretar-ho”. També sabran el tipus de flora i de fauna que hi havia, s’analitzarà el pol·len que contenen els sediments i no renuncien a recollir fòssils com a font també de recerca.
Els sondejos duraran aproximadament una setmana i es faran en dos punts concrets. El primer d’ells, en una part reculada de les Madrigueres, voltades de matolls i vegetació baixa, prop de la via del tren. La màquina que està perforant arribarà fins a profunditats d’entre deu i trenta metres, fins arribar al nivell de les roques. Les extraccions es portaran a analitzar a la Universitat Rovira i Virgili i quan hi hagi recursos, la regidora de Medi Ambient del Vendrell Eva Mata explica que el projecte de renaturalització de les Madrigueres contempla que s’aixequi un centre d’interpretació i divulgació de l’espai, on s’exposarà tota la informació que es reculli. Això sí, va per llarg.
Alabert explica que vol conèixer com era la geologia de la zona dels darrers 2,5 milions d’anys, però sobretot de l’Holocè, que són els darrers 12.000 anys.